Ez volt Robert De Niro legjobb filmje – Martin Scorsese szerint

2023. augusztus 28.
Legendás munkakapcsolat és barátság fűzi össze napjaink egyik legnagyobb filmrendezőjét, Martin Scorsesét és a színészóriást, Robert De Nirót: tíz filmet készítettek együtt. A tizedik, a Megfojtott virágok ősszel kerül a mozikba.
Robert De Niro és Martin Scorsese

Azt csak azért nem lehet mondani, hogy tíz filmet vittek együtt sikerre, mert akadt köztük hatalmas bukás is. Ezért meglepő, hogy Scorsese szerint pont ebben a filmben nyújtotta De Niro élete legnagyobb alakítását. A szóban forgó alkotás az 1982-es A komédia királya című szatirikus dráma, amelyben De Niro egy tehetségtelen, de határtalanul ambiciózus komikust alakít, aki bármit hajlandó lenne megtenni a sikerért. Mint a rendező Scorsese on Scorsese című önéletrajzi könyvében írja, nagyon rossz passzban volt akkoriban, és utólag úgy látja, nem is kellett volna a filmbe belefogni. Az egyetlen dolog, ami miatt nem bánta meg A komédia királya elkészítését, az De Niro alakítása volt: Scorsese úgy érezte, amit ő elrontott a kamera mögött, azt a színész jóvá tette a kamera előtt.

Megfojtott virágokban hamarosan láthatjuk, milyen eredménnyel járt De Niro és Scorsese újabb együttműködése. A cannes-i filmfesztiválon már bemutatott filmet Oscar-várományosként emlegetik, az ítészek szerint mind a rendező, mind a két főszereplő (De Niro mellett Leonardo DiCaprio) kiérdemelheti a díjat.

A megtörtént eseményeket feldolgozó film a múlt század húszas éveibe kalauzol, az osage indiánok oklahomai földjére. Az ott talált olaj miatt sorra kezdik megölni a földet tulajdonló őslakosokat, és nyilvánvaló, hogy a tetteseket a fehérek között kell keresni. Leonardo DiCapriónak egyébként ez a hatodik filmje, amit Scorsesével készített.

A filmet október 19-től vetítik a hazai mozik. (UIP-Duna)

Fotó: Getty Images