Ez az öt legjobb sportfilm, ami neked is lendületet ad

2024. július 01.
Minél többet nézzük a tehetséges focistákat az Eb-n, annál inkább érdeklődünk a sportok iránt. Íme az 5 legjobb sportfilm, ami neked is lendületet ad.
Ez az öt legjobb sportfilm, ami neked is lendületet ad
  • A sportok országhatárokon és kultúrákon átívelően képesek egyesíteni az embereket.
  • A sportfilmek műfaja nagyjából egyidős a filmművészet kialakulásával.
  • Mutatjuk a legjobb sportfilmeket.

A sport sokaknak az iskolai testnevelésórákat juttatja eszébe, ami sajnos általában alaposan megosztja az embereket: vagy nagyon jó, vagy rossz szájízzel emlékszünk vissza rájuk. Szerencsére a sportfilmek sokkal izgalmasabbak, mint a bordásfalon végzett gyakorlatok vagy a cooper futás, ráadásul ismét reneszánszukat élik.

Az egyik legújabb sláger, Luca Guadagnino elegáns, szexi, izzadtságtól átitatott filmje, a Challengers például mindent magába foglal, amit látni akarunk a vásznon három profi teniszező történetében, akik egy feszült szerelmi háromszögbe keverednek. Az eredmény egy nagyszerű teniszmeccs energiájával átitatott alkotás lett, igazi közönségkedvenccé téve a filmet.

A sportfilmek eredete nagyjából egészen a filmművészet kezdetéig nyúlik vissza: a 20. század fordulóján, a némafilmek korai úttörőinek idején egy baseballmeccs vagy bokszmeccs dinamikája lenyűgözte a nézőket. A műfaj továbbra is virágzik, mind a megszokott, mind a határokat feszegető formákban. Nem is feltétlenül kell érdeklődni a sport iránt, hogy megragadjon minket egy film, és erre a műfaj kiemelkedő alkotásai a legjobb példák. Íme az öt legjobb sportfilm.

A legjobb sportfilmek:

1. Csavard be, mint Beckham

A világ legnépszerűbb sportja számos mozifilmet megihletett már. A focis tematikájú filmek viszont annál jobban működnek, minél szerényebbek – ez a titka Gurinder Chadha tinivígjátékának is. A történet egy brit pandzsábi lányról szól, aki dacol szüleivel, mert rosszallják, hogy gyermekük a focipályán akarja megvalósítani az álmait. A Csavard be, mint Beckham egy szuper emlékeztető a sportág kultúrákon átívelő vonzerejére, és megmutatja a lányoknak, hogy a futball nem kizárólag a férfiaké.

2. Lagán

A krikett a világ második legnézettebb csapatsportja, így hát nem is csoda, hogy Lagán címen egy közel négyórás bollywoodi eposzt szenteltek neki, amely a késő viktoriánus kor gyarmati konfliktusait vizsgálja egy közép-indiai faluban, méghozzá egy krikettmérkőzésen keresztül. A monszunesők által sújtott földműveseknek az elmosott termés után is adót kell fizetniük, ezért a brit földesúr kihívja őket egy krikettmeccsre. Ha nyernek, akkor elengedi az adót, de ha veszítenek, duplán kell kifizetniük. A győzelem reménytelennek tűnik, de egy fiatal férfi, aki már többször megfigyelte, hogyan játszanak az angolok, mégis vállalja a csapat megszervezését.

3. Pályán kívül

Iránban a nemek közötti egyenlőség törvénye megtiltja, hogy a nők belépjenek egy futballstadionba, ezért egy csapat fiatal, futballimádó nő férfinak álcázza magát abban a reményben, hogy megnézhetik a válogatott meccset. Ezzel viszont azt kockáztatják, hogy átadják őket a rendőrségnek, akik talán meg is kínozzák őket. Mégsem adják fel, mindent megpróbálnak megtenni azért, hogy láthassák a mérkőzést. A Pályán kívül egy jól felépített történet arról, hogy a sport és a patriotizmus hogyan képes egyesíteni és szétválasztani egy nemzetet.

4. Dühöngő bika

Martin Scorsese ikonikus bokszdrámájában, a Dühöngő bikában Jake LaMotta amerikai profi ökölvívó életét dolgozza fel, méghozzá Robert De Niro hihetetlen alakításával, amiért a világsztár még Oscar-díjat is kapott. A második aranyszobrocskát a vágó, Thelma Schoonmaker kapta, akinek köszönhetően a film gyors, pörgős ritmusa minden nézőt a képernyő elé szegezett. Mindenkinek ajánlott, aki átélné, hogy milyen a ringben harcolni.

5. Rocky

Ne felejtsük ki a filmtörténelem egyik legkedveltebb sportfilmjét, a Rockyt sem: talán a különböző, vegyes fogadtatású folytatások beszennyezték az örökségét, de az eredeti, 1976-os film még mindig gombócot hagy maga után a torkunkban. A philadelphiai bokszoló, Rocky Balboa karrierje nem igazán akar előrehaladni. De amikor a sors úgy hozza, hogy mégis ringbe léphet egy világbajnok nehézsúlyú sportolóval, Rocky pontosan tudja, hogy ez az egyetlen esélye a kitörésre.

Forrás: Guardian Fotó: IMDB