Itt nézheted meg a 2024-es Oscar-díjátadó legjobb filmjeit

2024. március 06.
Már egy hét sincs a 2024-es Oscar-gáláig, az egész filmszakma tűkön ülve várja, hogy idén ki viszi haza az aranyszobrocskát. Összegyűjtöttük, hol lehet megnézni a legjobb film kategóriájának jelöltjeit, hogy a következő pár napban bepótolhasd az esetleges lemaradást.
Itt nézheted meg a 2024-es Oscar-díjátadó legjobb filmjeit

Magyar idő szerint március 11-én hajnalban osztja ki az Oscar-díjat a filmszakma legkiemelkedőbb alkotóinak és alkotásainak az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiája. A világ egyik legizgatottabban várt kulturális eseményén idén tíz alkotás vár arra, hogy hazavihesse a prominens elismerést a legjobb film kategóriájában.

A Golden Globes- és a BAFTA-díjak most egy időre kikerülnek a közbeszédből, és minden szem az Oscar-gálára szegeződik. Íme a tíz legjobb film, amit Oscar-díjra jelöltek 2024-ben – elmondjuk, mit kell tudnod róluk, és azt is, hogy hol streamelheted őket.

2024-es Oscar-jelölt filmek a legjobb film kategóriában:

1. American Fiction

Az American Fiction a szeptemberi torontói filmfesztiválon mutatkozott be, ahonnan hazavitte a People’s Choice díjat, majd a forgatókönyvért és a BAFTA-n is bezsebelt egy-egy elismerést a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában.

A Percival Everett 2001-es Erasure című regényén alapuló American Fiction egy csalódott egyetemi professzor (és kevésbé sikeres író) útját követi, aki egy irodalmi fesztiválon ráébred, hogy a közönség nem a minőségi történetekre vágyik egy fekete író tollából, csak vérre és erőszakra. A főszereplő, Monk (Jeffrey Wright) végül beadja a derekát és ír egy regényt, amivel kiszolgálja a mainstreamre éhes olvasók igényét.

Küzdelem a sztereotípiák ellen, az amerikai könyvkiadási rendszerben megbújó rasszizmus és társadalomkritika.

Hol nézheted meg a 2024-ben Oscar-díjra jelölt filmet? A filmet a Prime Video felületén tudod megnézni.

2. Egy zuhanás anatómiája

Az Egy zuhanás anatómiája már a bemutatkozásakor elhozta a cannes-i Arany Pálmát, hat díjat nyert az európai filmdíjon, és megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Golden Globe-ot és BAFTA-díjat is.

A történet főszereplője egy francia Alpokban élő német írónő, akinek váratlanul meghal a férje. Miközben a család a gyásszal küzd, még a rendőrséggel és a rettenetesen megterhelő nyomozási folyamattal is harcolnia kell, ugyanis nem egyértelmű, hogy az apa baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság következtében hunyt el.

Hol nézheted meg a 2024-ben Oscar-díjra jelölt filmet? Az Egy zuhanás anatómiáját a budapesti Művész Moziban és Art+ Cinemában tudod megnézni.

3. Barbie

Annak ellenére, hogy igazán esélyesnek tartották a feminizmus zászlóshajójaként emlegetett Barbie-t, Greta Gerwiget se az Oscaron, se a BAFTA-n nem jelölték a legjobb rendező kategóriájában – ellentétben Ryan Goslinggal, akit az Akadémia esélyesnek lát a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjra.

2023 egyik legnagyobbat szóló mozifilmjében Barbie-val egyre furcsább dolgok történnek, ezért kimerészkedik az emberek világába. Vele tart a szerelmével őt üldöző Ken is, ám míg Barbie rájön, hogy vannak sokkal fontosabb dolgok az életben a tökéletességnél, útitársára már nincs ilyen jó hatással a kiruccanás.

Hol nézheted meg a 2024-ben Oscar-díjra jelölt filmet? A Barbie-t az Apple TV-n és a HBO Max-on streamelheted.

4. Téli szünet

A kritikusok által sokat dicsért Téli szünet a szereplőgárdája mellett (Paul Giamattit a legjobb színész, Da’Vine Joy Randolph-ot pedig a legjobb mellékszereplő kategóriájában jelölték Oscar-díjra, de ő már 35 másik elismerést is bezsebelt az alakításáért) a zseniális forgatókönyv miatt is kár lenne kihagyni.

Egy bentlakásos gimnázium megkeseredett történelemtanárát a karácsonyi szünetre felvigyázónak jelöltek ki a diákok mellé, akiknek nincs hova hazamenniük. Az intézményben végül csak egy családi problémákkal küzdő különc diák, és a Vietnámban elesett fiát gyászoló szakácsnő marad vele. Mindhárman hatalmas terheket cipelnek a vállukon, de csak rajtuk múlik, hogyan alakul az együtt töltött idő.

Hol nézheted meg a 2024-ben Oscar-díjra jelölt filmet? A Téli szünetet jelenleg is játsszák a magyar mozik.

5. Megfojtott virágok

A Megfojtott virágok eddigi legnagyobb sikere Lily Gladstone Golden Globe-díja volt, aki az első amerikai származású indián nőként vehette át a legjobb színésznőnek járó elismerést, és most Oscar-esélyes is ugyanebben a kategóriában.

Scorsese valós eseményeken alapuló drámája az Egyesült Államok történelmének legnagyobb népirtását, az oklahomai oszázs indiánok ellen elkövetett gyilkosságok hátborzongató történetét meséli el.

Hol nézheted meg a 2024-ben Oscar-díjra jelölt filmet? Az Oscar-esélyes Megfojtott virágokat a YouTube és az Apple TV felületén érheted el.

6. Maestro

Egyelőre egy nagyobbnak mondható díjat sem nyert, de az Oscaron még esélyes lehet a Bradley Cooper és Carey Mulligan főszereplésével és rendezésével készült Maestro, ami bemutatja azt az áldozatot, amit a művészet megkövetel a művelőitől és a hozzá közel álló emberektől. A történelmi dráma Leonard Bernstein és Felicia Montealegre szerelmének történetét, 25 évig tartó bonyolult kapcsolatát meséli el a zeneszerző és felesége 1946-os megismerkedésétől kezdve.

Hol nézheted meg a 2024-ben Oscar-díjra jelölt filmet? Cooper Maestrója a Netflixen tekinthető meg.

7. Oppenheimer

Az Oppenheimer egyértelműen viszi a prímet az Oscar-jelöltek listáján: esélyes az aranyszobrocskára a legjobb film, legjobb rendező (Christopher Nolan), legjobb színész (Cillian Murphy), legjobb férfi mellékszereplő (Robert Downey Jr), legjobb női mellékszereplő (Emily Blunt), legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb látványtervezés, legjobb jelmeztervezés, legjobb smink és haj, legjobb operatőri munka, legjobb vágás és legjobb eredeti zene kategóriájában is.

Hol nézheted meg a 2024-ben Oscar-díjra jelölt filmet? A Teller Edével és Szilárd Leóval az első atombombát létrehozó J. Robert Oppenheimer fizikusról szóló filmet a YouTube-on és az Apple TV-n nézheted meg.

8. Előző életek

Az Előző életek máris az idei év egyik kedvence lett, de eddig nem igazán söpört be jelentős díjakat. Az Oscar-gálán a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb látványtervezés kategóriájában száll versenybe az aranyszobrocskáért.

Nora és Hae-sung gyerekként egymás legjobb barátai voltak, de egy költözés miatt megszakadt a kapcsolatuk. Húsz évvel később az interneten ismét keresztezik egymást az útjaik. Nora egy komoly párkapcsolatban élő, sikeres New York-i író lett, Hae-sung pedig Szöulban él és nem tudja, mit kezdjen az életével. Feléled köztük a régi barátság, de amikor Hae-sung New Yorkba látogat, szembe kell nézniük a valódi érzéseikkel.

Hol nézheted meg a 2024-ben Oscar-díjra jelölt filmet? Az Előző életeket a budapesti Art+ Cinemában és a Művész Moziban tudod megnézni.

9. Szegény párák

Yorgos Lanthimos filmje a jelöléseket illetően (összesen 11) szorosan az Oppenheimer nyomában jár a Szegény párák, amelynek révén magyar jelölt is van Mihalek Zsuzsa berendező személyében. A főszereplő Emma Stone egy Golden Globe-ot és egy BAFTA-t is kapott, a jövő hét elején pedig talán egy Oscar is felkerül melléjük a polcra 2024-ben.

Hol nézheted meg a 2024-ben Oscar-díjra jelölt filmet? A Szegény párákat a mozikban tudod bepótolni az Oscar-díjátadóig.

10. Érdekvédelmi terület

Az auschwitzi tábor parancsnoka, Rudolf Höss (Christian Friedel) családjával egy csinosan berendezett családi házban lakik szolgákkal, közvetlenül a szögesdróttal borított fal mellett. A felesége, Hedwig (Sandra Hüller) pedig nagyon el van ragadtatva az otthonuktól, ahonnan hallani lehet a foglyok sikolyait és a lövéseket.

Hol nézheted meg a 2024-ben Oscar-díjra jelölt filmet? Az Oscarért szintén versenybe szálló Érdekvédelmi területet jelenleg a mozikban lehet megtekinteni.

Fotó: IMDB