Delejes képeken kel életre a balatoni alga Herbert Anikó kiállításán

2024. augusztus 18.
Szeptember 3-án nyílik Herbert Anikó (Haniko) vizuális művész Algazöld csend bont virágot bennem című kiállítása. A Karinthy Szalonban megvalósuló tárlat a kortárs képzőművészet és a környezeti fenntarthatóság közös nevezőjét keresi egy nem mindennapi témát feldolgozva, illetve folytatva.

Herbert Anikó (Haniko) folytatja A tó súlya című, 2023-as duókiállításon megkezdett, művészetalapú kutatását, amely során Sebestyén Olga (1891–1986) hidrobiológus-limnológusnak a Balaton élővilágával kapcsolatos munkásságát alakította át vizuális nyelvezetére. A további vizsgálatok során egy másik tudós, Kol Erzsébet (1897–1980) algológus, a hó- és jégalgák leltározójának tudásöröksége is felszínre került. Herbert Anikó a két kutató eredményeit, női életútjukat vizuális tér-képekké alakítja kollázsolással és kartografálással, miközben a látogató számára felfedi az ökológiai válság algaambivalenciáját is. A művész vizuális meseszövéssel segít abban, hogy napjaink környezeti, társadalmi és mentális dilemmái közepette képesek legyünk lélegezni – az algákkal együtt, egyként.

Herbert Anikó alkotásai olyan formák tárházát vonultatják fel, amelyek folyamatos metamorfózisban lebegnek. Ezek a biomorf lények búvópatakként rétegződnek egymásra, és olyan kolóniákat alkotnak, amelyek összeszövik élő és élettelen, ember és nem ember, állat és növény területeit.

Kiállítás ideje: 2024. szeptember 3. és október 3. között (hétfőtől péntekig 12-18 óra között látogatható). Megnyitó: 2023. szeptember 3., 18:00. A kiállítást megnyitja Winkler Nóra művészeti újságíró.

Kiállítás helyszíne: Karinthy Szalon, 1111 Budapest, Karinthy Frigyes u. 22.

A kutatásban a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytára és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai nyújtottak segítséget.
A kiállítás címe idézet Siri Ranva Hjelm Jacobsen
Tengerlevelek című kötetéből.

Fotó: Czinder Fanni, Gaál Dani