Egyedülálló nemzetközi geometrikus kiállítást rendez az Abigail Galéria Budapesten

2024. május 25.
Egy hónapig tartó, páratlan nemzetközi kiállítás nyílik május 28-án, 18 órakor a budapesti Abigail Galéria és Aukciósházban. A nagyszabású nemzetközi tárlat igazi művészeti kuriózumot tár a műgyűjtők, befektetők és a műkedvelők elé. 14 ország 38 világhírű művészének 100 alkotása közül válogathatnak a műgyűjtők.
Egyedülálló nemzetközi geometrikus kiállítást rendez az Abigail Galéria Budapesten

A holnap tegnapja – a világ kockái nemzetközi kiállítás egyfajta kiteljesedése annak a sikeres geometrikus sorozatnak, amelyet Hajdú Kata, az Abigail Galéria tulajdonosa 2011-ben indított el azzal a céllal, hogy közelebb hozza a magyar közönség számára a modern művészet egyik legmarkánsabb stílusirányzatát, a geometrikus absztrakciót.

A kiállításmegnyitón izgalmas kerekasztal-beszélgetésre számíthatnak a látogatók, hiszen olyan szakértők szemén keresztül láthatják a kiállított alkotásokat, mint Nem’s Judith, a kiállítás kurátora, festőművész, aki maga is műgyűjtő, a MOMŰ társalapítója, Szöllősi-Nagy András professzor, hidrológus, műgyűjtő, szintén a MOMŰ társalapítója, továbbá Dr. Galgóczi Gergely jogász, műgyűjtő. A beszélgetés moderátora Martos Gábor, neves művészeti író, akivel a geometrikus absztrakció nemzetközi és hazai jelenét és jövőjét tekintik át a beszélgetés résztvevői művész és műgyűjtő szemmel. A megnyitó zenei hangulatáról a 2024-es Junior Prima díjas Papp Mátyás és zenésztársai gondoskodnak majd.

A modern klasszikusokat ünneplő, értékesítéssel egybekötött tárlaton a magyar műgyűjtők és befektetők rendkívül gazdag nemzetközi anyagból válogathatnak, köszönhetően az Abigail Galéria, a francia Galerie Aller Simple, és a német Emilia Suciu Galéria között régóta fennálló munkakapcsolatnak.

„A kiállítás különlegessége, hogy idén már nem csupán egy-egy ország művészeit mutatja be a Galéria, 2024-ben 14 ország alkotóinak 100 munkája jelenik meg. A világ kockái cím kiválóan tükrözi a nemzetközi gyűjteményben megjelenő formák, díszítések, színek ősi eredetét, univerzális motívumkincsét, amelyek örök érvényűvé teszik az alkotásokat” – mondta el Nem’s Judith, a kiállítás kurátora.

A 14 országból érkező kiállító művészeknek több mint 100 alkotása lesz megtekinthető és megvásárolható a kiállítás ideje alatt. Az alkotók ugyan azonos formanyelv keresztmetszetén találkoznak, mégis egyedi szisztémát, ritmust és diverz eszköztárat felvonultatva kommunikálnak a műveiken keresztül. Olyan ismert alkotók munkáit mutatják be a galériában a magyarországi műkedvelő közönségnek, mint Helen Vergouwen, Haruhiko Sunagawa, Gael Bourmand, Daniel de Spirt, Henry Prosi vagy a dinamikus, innovatív MADI irányzat képviselői közül Vincenzo Mascia és Gianfranco Nicolato. Több művész, köztük Muneki Suzuki, Charles Bezie, Reale Franco Frangi műveit most először lehet megtekinteni itthon.

A 2014-ben Budapestért díjjal is kitüntetett Hajdú Kata, a galéria tulajdonosa több mint 20 éve hozza el Budapestre a nemzetközi alkotókat. A kiállítás kapcsán elmondta: „Fontos számomra, hogy segítsem a magyar művészetkedvelők és műgyűjtők bekapcsolását a nemzetközi művészeti élet vérkeringésébe. A kortárs gyűjtemények elengedhetetlen részei ma már a geometrikus alkotások, amelyek értéke a világban folyamatosan emelkedik, így befektetésként is fontos elemei egy szépművészeti portfóliónak.” 

Az Abigail Galériában megtalálhatóak a geometrikus művek mellett, a hazai 20 századi klasszikus és a 21. századi modern alkotások is. Így a galéria a vizuális kulturális művek széles spektrumát kínálja a gyűjtők és befektetők számára.