Lábas Viki: „A zene szeretete és az elhivatottság az, ami pályán tartja az embert”

2024. szeptember 11.
Tízéves a Margaret Island, akik a kerek évszámot egy Minden levegővétellel újra megszületünk névre keresztelt új nagylemezzel is megkoronázták tavasszal. A zenekar a Budapest Parkban ünnepli a nagy napot szeptember 12-én, a születésnap apropóján mi is beszélgettünk velük.
  • Tízéves a Margaret Island.
  • Szeptember 12-én lesz a Margaret Island születésnapi koncertje a Budapest Parkban.
  • Lábas Vikivel, Füstös Bálinttal és Törőcsik Kristóffal, azaz a Margaret Island zenekar tagjaival beszélgettünk.

Hogy telt a nyaratok?

Füstös Bálint: Nagyon mozgalmas volt. A tavaszi lemezbemutatónkat követően egy egész szülinapi eseménysorozattal ünnepeltünk idén. Július elején két estére is elfoglaltuk a szigligeti várat: az első este műsorát az első öt évünk dalaiból, a második estéjét pedig a második öt évünk szerzeményeiből fűztük össze. Szép volt így visszatekinteni, több mint negyven dallal készültünk a közönségünknek. 

Törőcsik Kristóf: Egy másik nagy álmunk is valóra válhatott: most először térhettünk vissza Fonyódra tíz év után, hogy egy akusztikus koncertet adhassunk a naplementében a Balaton partján. 

Lábas Viki: Szintén nagy álmunk volt a Sziget nagyszínpadán fellépni. Kedves egybeesés volt, hogy éppen idén kaptunk meghívást a szervezőktől, így mi nyithattuk az ottani programot.

Hogyan tud a Margaret Island tíz év után is megújulni? 

Viki: A zene szeretete és az elhivatottság az, ami szerintem sokáig pályán tartja az embert. Mindig nyitottnak kell maradni az újra, és menni kell a lendülettel.  

Bálint: Keressük a kihívásokat, szeretjük időről időre újrakeretezni magunkat. Ilyen volt a tavalyi táncos turnénk a Szegedi Kortárs Balettel közösen, vagy az idei szigligeti várban adott dupla koncert, ahol két nap alatt negyvenöt különböző dalt játszottunk.  

Hogyan formálódtatok, alakultatok át azzá a zenekarrá, akik most vagytok? 

Viki: Ez egy állandó változás, ami jelenleg is zajlik. Rengeteget tapasztaltunk az elmúlt tíz évben, nagyon sok szituációban kellett helytállnunk, sok embert ismertünk meg és mi magunk is nagyon sok emberért vagyunk felelősek.  

Tíz év gombócból is sok. A tagok közötti jó kapcsolatra is szükség van ahhoz, hogy egy zenekar ennyi ideig működni tudjon. Mi a titkotok? 

Bálint: Próbálunk odafigyelni egymásra és nem magától értetődőnek venni, hogy működik a zenekar. Törekszünk arra, hogy meghallgassuk egymást és olyan dolgokat csináljunk, ami mindannyiunk számára inspiráló.

Ti hogy látjátok, zeneileg mekkora utat jártatok be? Miben fejlődtetek a legtöbbet az együtt töltött idő alatt? 

Kristóf: Rengeteg élmény, tapasztalás, megtett kilométer van a hátunk mögött. Az alapértékeink nem változtak szerencsére, de sokat értünk tíz év alatt. Fejlődtünk abban, hogy néha nemet mondjunk, hogy előrébb vegyük időnként a saját magunkra szánt időt, és hogy ne daráljon be minket a sok zenekari teendő. Zeneileg is izgalmas utat tettünk meg, sokkal szabadabban gondolkodunk az alkotói folyamatokról. Megtanultunk elengedni dolgokat, és a rengeteg együtt töltött idő türelemre is tanított minket. Vagy épp hogy nem? – nevet. 

Elsősorban akusztikus zenét játszotok, de lassan minden digitalizálódik, beleértve a zeneipart is. Ti érzitek ennek a hatását?

Bálint: Már jó pár éve producerrel dolgozunk együtt, így a mi zenénkben is megfigyelhető volt ez a változás. A mi dalainkban is vannak elektronikusabb alapok. Toldi Miklós producer személyével egészültünk ki, így már öten vagyunk dalszerzők a szövegírónkkal együtt. 

Ha választanotok kéne egy számot, ami a legközelebb áll a zenekarhoz, melyik lenne az? 

Viki: Mindig más. A mostani Budapest parkos szülinapunk kapcsán talán az Útravaló az, ami szépen összefoglalja a tízéves visszatekintést.

Egyre inkább jellemző a zenészekre, de ti nem szoktatok megszólalni politikai témákban. Miért? 

Viki: Ez nem egy szólóprojekt, a dalaink több dalszerző közös munkájának az eredményei. A színpadon is többen zenélünk együtt, így bármilyen véleménynyilvánítás esetén úgy lenne fair, ha először konszenzusra jutnánk. Nem szeretnénk ebbe belemenni, illetve a legelejétől kezdve ahhoz tartjuk magunkat, amit megfogalmaztunk: mi szeretnénk egy üde, kiszakadásra alkalmas „spot” lenni az emberek számára (lásd Margit-sziget), ahol töltekezni tudnak, és éppen ezeket a sokszor nehéz kérdéseket ki tudják zárni egy kicsit, fel tudjanak lélegezni. 

Kristóf: Amit viszont fontosnak tartunk: értékek mentén bizonyos társadalmi ügyek mellé állni. Így például az elfogadás, az érzékenység, a sokszínűség és a tisztelet jegyében számos ügyet támogattunk már, legyen szó autista alkotókról, látássérültekről vagy LMBTQ-közösségekről. 

Mik voltak a legnagyobb fordulópontok, amiken keresztülmentetek az együtt töltött idő alatt?

Bálint: Volt pár alkotói mélypontunk, nehéz tagcserénk, és a covid időszaka is sok bizonytalanságot hozott. De mindig össze tudtunk kapaszkodni és kirángatni magunkat, illetve egymást ezekből a gödrökből. Mindemellett nagyon jó arra gondolni, hogy a stábunk nagy része a kezdetektől fogva velünk dolgozik. Ennél szebb visszaigazolás nem is kell nekünk. Egyben maradtunk, ez a lényeg.

A Margaret Island születésnapi koncertje szeptember 12-én lesz a Budapest Parkban

Mit adott nektek az elmúlt tíz év? 

Viki: Nagyon sok random élményt, rengeteg helyet ismerhettünk meg. Találkozhattunk különböző kultúrákkal, világnézetekkel, úgyhogy tapasztalatot mindenképpen.  

Milyen tervekkel és célokkal tekintetek a jövőbe?

Bálint: Most az legfontosabb, hogy a tizedik szülinapi koncertünk úgy sikerüljön, ahogy tervezzük. Utána pedig ősszel szeretnénk feldolgozni azt a rengeteg élményt, amit az idei év és az elmúlt tíz év adott. Utána foglalkozunk majd a jövő tervezésével.

Hol látjátok magatokat újabb tíz év múlva? 

Kristóf: Ez most nincs a fejünkben, az biztos, hogy örülnénk neki, ha akkor is zenélhetnénk! 

Mire számíthat a közönség a szeptember 12-i Budapest parkos születésnapi koncerteteken?  

Viki: Egy óriási örömünnepre! Lesznek meglepik a helyszínen, és meghívtunk sok olyan vendégfellépőt, akik sokat hozzátettek az elmúlt tíz évünkhöz. Így velünk ünnepel majd Bródy János, Szepesi Mátyás, Toldi Miklós, Áron Andris, Járai Márk és a Szegedi Kortárs Balett táncosai is. De lesz a Budapest Parkban limitált merch, fotókiállítás és fotófal is.

Fotó: Földi Ádám