70 éves korunkra teljesen más emberek leszünk

2018. január 04.
A világ leghosszabb személyiségkutatása szerint a személyiségjegyeink is radikálisan megváltoznak az évek múlásával, szóval 70 éves korunkra már egyáltalán nem ugyanazok az emberek leszünk, akik mondjuk 14 évesen voltunk.

Az évek során változik az ízlésünk, az érdeklődésünk, a ruhatárunk, a baráti körünk, sőt, még a sejtjeink is lecserélődnek. Nem nehéz belátni, hogy alakulunk, formálódunk, – legtöbben szeretnénk azt hinni, folyamatosan valami jobb irányba – de ez nem jelenti azt, hogy más emberekké is leszünk? Egy friss kutatás szerint nagyon is.

A Psychology and Agingben publikált kutatás 1950-ig nyúlik vissza, amikor 1208 14 éves skót fiatal személyiségét vizsgálták. A dikákok válaszai mellett a tanároknak is értékelniük kellett a diákok személyiségjegyeit 6 szempont alapján, például, hogy mennyire magabiztosak, mennyire lelkesek a tanulás terén vagy mennyire ingadozó a hangulatuk. Több, mint 60 évvel később aztán sikerült megtalálni az alanyok közül 635-öt, akik közül 174 vállalkozónak újra megvizsgálták a személyiségét.

A most 77 éves résztvevők ezúttal is értékelték magukat a hat szempont alapján, és kiválaszthattak egy közeli rokont vagy családtagot, aki (a tanárokhoz hasonlóan) szintén megtette ezt. A végeredményen még a kutatók is meglepődtek, ugyanis míg korábbi hosszútávú személyiségkutatások mutattak konzisztenciát a gyerekkori és felnőtt személyiség vagy a felnőtt és idős személyiség között, ebben az intervallumban már szinte semmilyen korrelációt nem lehetett felfedezni.

A kutatók most úgy gondolják, minél több idő telik el két személyiségvizsgálat között, annál jobban változik a kísérleti alany személyisége, és úgy tűnik, az is megállapítható, hogy évtizedekkel később teljesen új személyiségre teszünk szert.

Quartz