Az érzelmi változásainkat olyan alaposan kellene vezetni, mint a pénzügyeinket

2017. december 12.
Szinte minden nap egy érzelmi hullámvasúton utazunk, a negatív érzelmi állapotokba ragadva pedig értékes perceket, órákat vesztegethetünk el az időnkből. Pedig az érzéseinket már pusztán azzal is tudjuk kontrollálni, ha alaposan megfigyeljük őket.

A táplálkozásunktól kezdve a pénzügyeinken át egészen kedvencünk egészségügyi állapotáig szinte mindent szeretnénk már-már mániákusan kontroll alatt tartani, ezt pedig jelentősen meg is könnyítik az ilyen célokra lefelejlesztett mobilos applikációk. Ennek fényében kifejezetten szomorú, hogy egyedül a saját érzéseinkkel kapcsolatosan nem vagyunk ennyire tudatosak.

Pedig az érzelmeink minden pillanatban hatással vannak ránk: rosszabbul teljesítünk, ha stresszesek vagyunk, vagy szorongunk, ha pedig dühöt érzünk, öntudatlanul is agresszívebben viselkedünk másokkal. Ha nem fordítunk figyelmet az érzéseink nyomon követésére, részben a viselkedésünk felett veszítjük el a kontrollt.

Jegyezd le!

Már önmagában az is sokat segíthet, ha egyszerűen tudatosítjuk és megfigyeljük, milyen érzéseket élünk meg egy nap folyamán. A tudatossággal könnyebben fordíthatunk negatív érzelmeinken, és nem fogunk beleragadni a bénító rossz hangulatokba sem. Ehhez először is három dolgot kell rendszeresen vezetnünk (a legjobb ha kinevezünk egy külön füzetet erre a célra, de persze most is használhatunk mobilos alkalmazást, például a Mr.Moodot):

  • Milyen érzéseink voltak a mai napon?
  • Milyen események történtek a mai napon?
  • Milyen összefüggések vannak az érzések és az események között?

Azonnal látjuk majd, hogy az érzelmeink többnyire fluktuálnak a nap folyamán, rendszerint a napi eseményekkel összefüggésben. Ez teljesen normális, senki nem lehet minden percben boldog.

Az érzelmek vezetése abban segíthet, hogy rájöjjünk, mitől vagyunk stresszesek, idegesek, boldogok. Lehet, hogy hatással van ránk a borús idő, pedig korábban nem is tudtunk róla, lehet, hogy egy bizonyos személy vált ki belőlünk szorongást anélkül, hogy észrevennénk. Azt nem állítjuk persze, hogy ezzel a módszerrel örökre vidámak lehetünk, de jobb eséllyel kerülhetünk el olyan szituációkat, amik negatív érzéseket váltanak ki belőlünk, ha sikerül pontosan detektálni őket.

LifeHack