A túlzásba vitt szelfizés mentális betegségnek számíthat

2018. január 13.
Úgy hívják, hogy selfitis, és most azt is megtudhatod, neked mennyire magas a pontszámod a Selfitis Viselkedési Skálán!

Mennyi szelfi számít túl soknak? Ha mondjuk napi hármat mindenképpen lövünk magunkról, az már probléma lehet? 2014-ben felröppent a hír, hogy a rögeszmés szelfizés mentális betegségnek számít, és hogy az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) háromféle problémát különböztet meg: az akut, a borderline és a krónikus selfitist. Ez akkor csak álhír volt, de most két tudós újra felvetette, hogy a túlzásba vitt szelfizést mentális betegségként kellene kezelnünk, ezúttal pedig egy sokkal árnyaltabb skálát is kidolgoztak hozzá.

Janarthanan Balakrishnan és India and Mark D. Griffiths Selfitis Viselkedési Skálája (Selfitis Behavior Scale – SBS) interjú módszerrel vizsgált 225 indiai diákot és a kis minta ellenére azt gondolják, sikerült egy megbízható skálát felállítaniuk, ami arra alapoz, milyen érzéseket fűzünk a szelfizés aktusához. A módszer szerint értékelnünk kell például, mennyire okoz örömérzetet a szelfizés, mit gondolunk a szelfik és a szociális státusz kapcsolatáról illetve magabiztosságot nyerünk-e a szelfikből?

Ezen a linken (angol nyelven) megtalálható a teljes lista: az egyes mondatokat ki kell értékelnünk aszerint, mennyire érezzük igaznak magunkról, és értelemszerűen minél inkább egyetértünk velük, annál egészségtelenebb viszony fűzhet a szelfizéshez. Bár a lista szakmaiságát és megbízhatóságát egyelőre még  elég sokan vitatják, azt nem nehéz belátni, hogy a szelfi mániával tényleg lehetnek gondok.