Felnőttek a gyerekek, hol a szenvedély?

2018. február 23.

“Gyermekvállaláskor a párkapcsolatban élők új szereppel találkoznak, a “nő”, a “férfi” mellett megjelenik az “anya” és az “apa” is. A szülői szerep a gondoskodás, az odaadás, az önzetlenség mellett lemondással jár, a függetlenség és a szabadság korlátozásával is egyben – fejti ki Román Boglárka szexuálpszichológus, pár- és családterapeuta. – Kisgyermekek nevelése során a szülői én prioritást élvez, korlátozva a párkapcsolatra koncentráló-, vagy az erotikus ént. Mindez a két fél részéről eltávolodáshoz, a kapcsolat elhidegüléséhez vezethet. Ahogy a gyermekek nőnek, később kihívást jelenthet az újraközeledés.”

Legtöbbünknek lelkiismeretfurdalást jelent, hogy a saját vágyainkkal foglalkozzunk és teret engedjünk a szabadságának a mindennapi rutin helyett. Pedig fontos, hogy ilyenkor megtapasztaljuk ezeket az érzéseket anélkül, hogy rossz szülőnek éreznénk magunkat. “Gyakran nehéz a gondoskodó üzemmódról újra a párkapcsolatra koncentráló énre, erotikus énre, saját igényekre váltani” – mondja Boglárka. A terapeuta most olyan tanácsokkal segít, melyekkel újra közelebb érezhetjük magunkat egymáshoz.

Tanuljunk meg kérni

A gyermeknevelés alatt gyakran az otthonnal és napi rutinnal kapcsolatos teendőkre korlátozódnak az egymáshoz intézett kéréseink. Ebben a szakaszban érdemes újra megtanulni kérni. Kölcsönös figyelmet szánni az adok-kapokra.

Hozzuk vissza az intimitást

Érdemes randevú napokat, estéket szervezni, amikor felidézhetjük a párkapcsolat kezdeti szakaszát, a megismerkedést, az akkori érzéseket és gondolatokat. Hozzuk vissza a tüzet és az izgalmat a kapcsolatunkba. Mondjuk el egymásnak, miért fontos és értékes nekünk a másik!

Egy jól irányzott meglepetés csodákra képes

Lepjük meg egymást olyan apróságokkal és kedves gesztusokkal, melyekre a társunk egyáltalán nem számít. Érdemes összegyűjteni, milyen dolgok maradtak ki az elmúlt években, mit lenne jó megélni együtt. Baráti összejövetelek, kulturális élet felpörgetése vagy egy különleges utazás is szóba jöhet!

Vissza a szeretői státuszba

Nem könnyű szülő üzemmódról újra szeretőre váltani. Érdemes azonban megtapasztalni megint, milyen nőnek érezni magunkat társunk mellett, lelassítani kicsit a tempót és időt szánni akár a spontán együttlétekre is.

Fotó: Profimédia – Red Dot