5 jel, ami arra utal, hogy egészséges párkapcsolatban élsz

2017. december 20.

Realisztikus elvárások

A modern párkapcsolatok egyik legnagyobb problémája, hogy irreális elvárásokat támasztunk a másik felé. Nagyon fontos, hogy ne várjunk a másiktól lehetetlen dolgokat, és hogy ha vannak is vágyaink, igényeink és terveink, azokat együtt, közös erővel valósítsuk meg.

Csapatmunka

Sok párkapcsolatban jelen van a versengés, legyen szó akár olyan konkrét dolgokról, mint a munka vagy még inkább a fizetés, vagy akár belső erényeink összeméréséről. De egy jó kapcsolatban a felek csapattársként és nem ellenfélként tekintenek a másikra – csak így lehetünk igazán egymás társai.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Hibáztatás helyett felelősség

Nincs is annál könnyebb, mint másra mutogatni és széttárni a karunkat, ha valami rossz a kapcsolatunkban, de a felnőtt, érett gondolkodás sarokköve, hogy képesek legyünk belátni a hibánkat és felelősséget vállalni tetteinkért. Az egészséges párkapcsolat kulcsa, hogy ezt mindkét fél meg tudja tenni.

Biztonság

Van valami bizsergető a kapcsolatok elejében, mikor még minden új és bizonytalan, de a hosszútávú kapcsolatoknak a biztonság jelenti az egyik legnagyobb erényét. A biztonság viszont csak akkor alakulhat ki, ha mindketten megbízunk a másikban és abból indulunk ki, hogy mindkettőnk számára alapvető a kapcsolat védelme.

Semmi tabu

Kismilliószor hallottuk már, hogy a jó kapcsolat alapja a kommunikáció, és ez tényleg így van, de még azt is hozzátehetnénk, hogy kimondottan tabumentes, őszinte kommunikációról van szó. Egy egészséges párkapcsolatban nincs olyan, amit a felek ne beszélhetnének meg egymással, ez pedig szinte minden felmerülő problémát orvosolhat.