Így barátkozz felnőttként a tudomány szerint

2018. szeptember 26.
Sosem késő új barátokat szerezni, de tény, hogy felnőttként sokkal bátortalanabbul barátkozunk. Adunk néhány tippet, hogy könnyebben menjen.

Fotó: Unsplash.com

Légy a legjobb hallgatóság!

A Journal of Experimental Social Psychology-ban publikált kutatás szerint ahhoz, hogy kedveljenek minket, hallgassuk meg az embereket, sőt, kérjük meg őket, hogy meséljenek még. Persze hallgatni nem csak annyi, mint némán bólogatni. Jack Zenger és Joseph Folkman kutatása szerint a jó hallgató időnként kérdéseket tesz fel és megjegyzéseket fűz a sztorihoz, ebből látszik majd, hogy valóban figyelünk a másikra. Nyugodtan vágj a szavába, ha valamire rákérdeznél, innen fogja tudni, hogy tényleg érdekel, amit mond!

Tárulkozz ki

Sokak számára nem egyszerű dolog megosztani a titkaikat félidegenekkel, pedig ez a stratégia nagyon is kifizetődő. A Journal of Social and Clinical Psychology egyik kutatása bebizonyította, hogy jobban szeretjük azokat az embereket, akik nyitott könyvként működnek. Ha valaki megosztja velünk élete részleteit, az szorosabbá teheti a bizalmat közöttük, de azért persze figyeljünk oda – ne zúdítsunk mindent a másikra rögtön az első találkozáson.

Egy kis haverkodás

Talán azok közé tartozunk, akik csak a jelentősségteljes emberi kapcsolatokat becsülik, de ne hagyjuk ott azonnal az irodai csevegést vagy a felszínesnek tűnő dumát a bárban. Egyrészt azért, mert a Personality and Social Psychology Bulletin kutatása szerint már a gyenge szociális kapcsolatokkal bíró emberek közötti interakció is jó hatással lehet egészségünkre, másrészt pedig ki tudja, talán olyan szimpatikus tulajdonságokat fedezünk fel az emberekben, amik segíthetnek elmélyíteni a barátságot.