Te is megérdemelsz egy igaz barátot!

2018. április 09.
A minap felhívott az egyik legjobb barátnőm Párizsból, akivel még egy középiskolába jártunk, és elmesélte, hogy mennyire nehéz időszakon megy keresztül. Együttérzően végighallgattam és biztosítottam arról, hogy itt vagyok és leszek neki a jövőben is, ha bármikor szüksége van rám. Ennek a meghitt beszélgetésnek a kapcsán gondolkodtam el azon, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be az életben az igazi barátok. Ha csak egy ilyen személy van körülöttünk, már biztosan jobbá teszi az életünket!

Számos tanulmány kimutatta, hogy az emberek általában hosszabb, boldogabb, egészségesebb életet élnek, ha erős támogatási hálózat veszi körül őket. Ebbe a körbe tartoznak a család és természetesen a barátok is. Ez esetben persze nem a Facebook barátok száma a mérvadó, hanem a kapcsolatok minőségén van a hangsúly. A baráti kötelékek megerősítik a személyiségünket, mert tudatosul bennünk, hogy fontosak vagyunk egy másik embernek és hasznosak vagyunk. Az igazi barátok energiát adnak, inspirálnak, támogatnak, velük tökéletesen egy hullámhosszon vagyunk és kiegyensúlyozottabbá teszik önértékelésünket.

A nők számára a hangsúly az érzelmi kapcsolódáson van, a meghitt beszélgetéseken, egymás megértésén, felkarolásán és nem csupán a szórakozáson. A férfiak – persze kivételek mindig vannak – nem feltétlenül szeretnék kibeszélni egymás között a problémáikat, hanem inkább figyelemelterelő hadműveletekbe kezdenek, vagyis elmennék a haverokkal sörözni vagy kitombolják magukat egy meccsen.

A legmélyebb barátságok sok esetben az általános- és középiskolában születnek, bár ezeket a kapcsolatokat aztán komoly kihívás megőrizni az évek múlásával. Teljesen normális folyamat, ha a felnőtté válás és az ezzel járó személyiségváltozások nem egy irányba vezetik az addigi baráti párosokat. Ha azonban a távolság véglegessé válik, az mindig fájdalmas tapasztalat, ugyanúgy, mint egy szakítás egy párkapcsolatban. A lényeg az – legyen a barátunk gyerekkori vagy későbbi szerzemény –, hogy a baráti kötődés a sok a közös pontról, a hasonló életciklusról, egyező értékrendről és érdeklődési körről szól.

A nőknek gyakran lelkiismeretfurdalást okoz választani család és barátnők között. Elég, ha a gyerekük megfázik és már vissza is vonják az aznap estére tervezett programot. Az anyák emiatt gyakran kirekesztődnek a társadalmi életből és elszigetelődnek.  Ne feledjük azonban, ha elfelejtkezünk a barátainkról az olyan, mintha magunkat hanyagolnánk el! Persze rengeteg olyan helyzet van még, amely nem kedvez a családon kívüli kapcsolatoknak: költözés, új munkahely, válás, új házastárs, terhesség, betegség, gyász… Időnként azonban muszáj rendet tennünk és hátrébb lépnünk, hogy egy bizonyos távolságról értékeljük az életünkben zajló eseményeket. Emiatt kell helyet biztosítanunk azoknak, akik segítenek ebben.

Teszteld a barátságod! – Avagy a barátság ismérvei

 • A baráti kapcsolat bizalomra épül.
 • A kölcsönösség alapelve nagyon fontos, hogy jóban rosszban támaszkodhassunk egymásra. Erről eszembe jut ellenpéldaként egy színházi vicc, amikor 2 színésznő beszélget: „Jaj, drágám beszélgessünk most rólad! Mi a véleményed rólam?” Ebben az esetben nyugodtan mondjuk le a következő „baráti” találkozót.
 • Egy igazi jó barát önzetlen és megértő.
 • Különbözőségeink ellenére is jól kiegészítjük egymást.
 • Egy igaz barát őszintesége és esetleges kritikája azért nem bántó, mert ismer bennünket és képes úgy közölni a mondandóját, hogy azzal ne sértsen meg bennünket.  Tehát az „ami a szívemen a számon eset”, aki a barátságra hivatkozva úgy beolvas nekünk, hogy utána 10 percig csak pislogni tudunk, az nem feltétlenül a barátunk.
 • Elfogad olyannak, amilyenek vagyunk, nincs szükség megjátszani magunkat előtte. Nem akar megváltoztatni.
 • Lehet, több ezer kilométer választ el egymástól, de minden alkalom olyan, mintha tegnap találkoztunk volna!
 • Annak ellenére, hogy van párjuk, családjuk, karrierjük mindig tudnak ránk időt szakítani.
 • Hasonló értékrenddel, életfelfogással, érdeklődési körrel rendelkezünk.
 • Egymás titkait megőrizzük és bizalmasan kezeljük. Minden személyes dolgot tudunk egymásról.
 • Vannak poénok, viccek, megjegyzések, amelyen csak mi ketten nevetünk, mert a többiek nem érthetik meg.
 • Szinte olvasunk egymás gondolataiban és be tudjuk fejezni egymás mondatait.
 • Nincsenek tabu témák.
 • Inspiráljuk, lelkesítjük, bíztatjuk, motiváljuk egymást.
 • Nem hagyjuk, hogy a féltékenység vagy egy harmadik fél közénk álljon.

Hogyan őrizzük meg hosszú távon a kapcsolatot a legjobb barátainkkal?

Tény, hogy a barátságokat ápolni kell, időt és energiát kell belefektetni, de megéri! Az egyik legfontosabb tényező az alkalmazkodás és az új utak megtalálása a kapcsolat fenntartása érdekében. A Facebook, a csevegés alkalmazások, telefonhívások, a bizalmas beszámolók e-mailen egy ideig pótolhatják a személyes találkozásokat és elősegíthetik a barátság életben tartását. Mindazonáltal nekünk kell olyan új megoldásokat találni, ha szükséges, amely passzol az életmódunkhoz! Nehezen tudunk esténként kimozdulni? Találkozzunk a barátnőnkkel egy közös reggeli mellett vagy ebédidőben. Férjeink vagy gyermekeink nincsenek annyira egy hullámhosszon? Semmi probléma, nem kötelező téged elkísérniük!

A rugalmasság kulcsfontosságú a barátság megőrzésében, mivel nem egy állandó, konstans változatlan és megrendíthetetlen állapotról van szó. Adódhatnak olyan helyzetek, nehéz időszakok, amelyek próbára teszik a kötődésünket. A barátságunk olykor hullámzik, néha erősebb, máskor csendesebb. Épp ez teszi olyan izgalmassá: mindig mozgásban van, akárcsak az életünk.

Infówww.szepesiandrea.hu