Gondold magad fiatalra!

2019. április 12.
A gondolatoknak meglepően nagy hatása van az egészségünkre, így arra is, mennyire tűnünk fiatalnak. Összeszedtük, hogyan tartsuk az elménk energikusan, egészségesen és erősen a fiatalságunk megőrzéséért.

Az életkor tényleg csupán egy adat. “Az viszont, hogy hány évesnek érezzük magunkat, valóban meghatározza, mennyi ideig élünk, milyen boldogok vagyunk és az általános egészségi állapotunkra is hatással van” – mondja dr. Jennifer Bellingtier, a németországi Friedrich Schiller Egyetem kutató  pszichológusa.

Az életkor érzete
“A mentális állapotot tekinthetjük szubjektív életkornak is, mely megmutatja, mennyi idősnek érezzük magunkat. Ha úgy gondoljuk, az öregedés borzalmas, valószínűleg csökken a motivációnk a testmozgásra, az egészséges táplálkozásra és az olyan tevékenységek gyakorlására, melyek boldoggá tesznek. A szubjektív életkornak pedig rendkívül nagy ereje van” – figyelmeztet a kutató. Aki fiatalabbnak érzi magát, annak az agya kevésbé mutatja az öregedés jeleit, az izmai jobb állapotban vannak, a tüdeje és anyagcseréje hatékonyabban működik, hiszen ezek mind kapcsolatban vannak azzal, mennyire érezzük magunkat öregnek. Szerencsére az életkor érzete könnyen befolyásolható, és csak rajtunk múlik, változtatunk-e rajta, ha kell. Próbáljuk ki az alábbi technikákat, ha úgy érezzük, van hova fiatalodnunk.



Kevesebb stressz az apróságokon
Ha minden kicsi összezördülésen kiborulunk, vagy egy váratlan dugó miatt órákat zsörtölődünk, biztos, hogy nyomot hagy bennünk a rossz hangulat. Egyszerűen öregebbnek érezzük magunkat tőle. “Emelkedjünk felül a bosszantó apróságokon” – javasolja a pszichológus. Kontolláljuk a viselkedésünket, tudatosítsuk magunkba inkább az élet apró örömeit, így a stressz helyét az örömérzet veheti át a tudatunkban, és biztosan jobban és fiatalabbnak érezzük magunkat a bőrünkben.

A jót kell keresni
A maximalista, tökéletességre törekvő személyiség öregít. “A perfekcionisták túl szigorúak önmagukkal” – magyarázza dr. Bellingtier. Hajlamosak saját magukat kritizálni, összehasonlítgatni külsejüket másokéval, és saját magukban csak a hibákat felfedezni, így nem meglepő, hogy öregebbnek és csúnyábbnak érzik magukat. A hiperkritikus természet csak nagy tudatossággal győzhető le. Viszont ha figyelünk magunkra, és a hibák helyett tudatosan a pozitív tulajdonságokat keressük magunkban. Ez a stratégia kezdetben elég nehézkesnek és erőltetettnek tűnhet, ám idővel a pozitív szemléletmód válik a természetessé, és a maximalisták is elkezdik fiatalabbnak és boldogabbnak érezni magukat.

A mozgás sem árt
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a testmozgás egészségesebbé, erősebbé és boldogabbá tesz, mindezek pedig hatással vannak arra, mennyi idősnek érezzük magunkat. Egy Észak-Karolinai Egyetemen végzett kutatásban úgy találták, hogy akik növelték a napi testmozgás mennyiségét, többet sétáltak egy nap, fiatalabbnak érezték magukat és sokkal energikusabbnak. Nem kell hatalmas célokat kitűzni magunk elé, de ha egy picivel többet futunk, nehezebb súlyt emelünk vagy kipróbálunk új jógapózokat, jelentősen hozzájárulhatunk az általános közérzetünk javulásához. Az pedig, hogy úgy érezzük, képesek vagyunk jobb teljesítményre, határozottan fiatalabbá tesz.

Az utazás hatalma
Azonnal fiatalabbnak érzik magukat  azok a negyvenes-ötvenes éveikben járó személyek, akik rendszeresen látogatnak el új helyekre. “Több tanulmány is javasolja az utazást, az új tapasztalatok és élmények átélését. Más kultúrák megismerése, az utazás izgalma segít megőrizni a fiatalságot” – mondja a pszichológus.
Az utazás kaland, ébren tartja a kíváncsiságot, a nyitottságot a világra, ezek pedig mind a fiatalok jellemzői. Arról nem is beszélve, hogy a teljesen új dolgok megismerése az agyban dopamin hormont választ ki, mely energikussá, frissé és, nem utolsó sorban fiatallá tesz.

Fotó: Unsplash