A térd és a kéz buktatják le a korunkat

2019. március 05.
Miért hord Madonna folyton kesztyűt? Mert a kezünkön és a térdeinken látszik meg először a korunk.

A genetika, hormonok és a napsugárzás hatására a bőr színe és textúrája megváltozik. Lehet tenni érte persze, hogy minél később látszódjanak meg ezek a hatások, van aki messzebbre megy el az öregedés elleni küzdelemben, és van, aki méltósággal viseli a tapasztalat ráncait.

Kezek
Főleg nőknél, a kézen látszódik először az öregedés. “A hormonális változások következtében a bőr veszít rugalmasságából, így a kézfej bőre ráncosodik, pergamenszerűvé válik, a vénák kidudorodnak”- magyarázza Dr. Kally Papantoniou bőrgyógyász szakorvos. Ráadásul a környezeti hatásoknak is fokozottan kitesszük kezeinket, ritkán fedjük be, így a napsugárzás hatására idővel barnás foltok jelennek meg rajta. Megoldás, ha nem feledkezünk meg a kézfej bőréről sem, mikor naptejezzük magunkat, de ha még tovább akarunk menni a napsugárzás elleni védekezésben, akár vékony kesztyűt is viselhetünk is viselhetünk, mint Madonna szokott.

Szemek
Nem véletlenül hívják nevetőráncoknak a szemkörnyéki szarkalábakat. “A szem körül a bőr vékonyabb és az ismétlődő mozdulatok hatására, mint például mosolygáskor, mindig ugyanott ráncolódik, így ezek a vonalak az évek alatt bevésődnek” – mondja Dr. Papantoniou. A napsugárzás ellen sem árt hatékonyan védeni ezt a területet, a legegyszerűbb, és nem utolsó sorban a legstílusosabb, egy jó napszemüveggel.



Ajkak
A száj körüli finom ráncok a szemkörnyékhez és a homlokhoz hasonlóan az évek alatti sok nevetés emlékét őrzik. Persze nem csak a mosolygás, hanem a napsugárzás, a szívószállal vagy flakonból ivás közben a csücsörítés is gyorsítja a terület ráncosodását.

Homlok
“Aki sokat gondolkozik, hamarabb lesz ráncos” – viccelődik a bőrgyógyász. De tény, hogy a gyakori homlokráncolás akár bosszankodás, akár koncentrálás közben, elősegíti a mélyedések bevésődését. A zsíros bőrűek a ráncokkal szembeni küzdelemben előnnyel indulnak, náluk később kezdődik a folyamat, de a bőrradírozás, megfelelő bőrtáplálás segíthet elodázni az egyre mélyűlő barázdák kialakulását, így talán megússzuk, hogy Gordon Ramsey homlokához legyen hasonló a miénk is.

Nyak
Nem számít, hogy az arcbőrünket milyen alaposan védjük a napsugárzástól, ha a nyakról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. “Sose hagyjuk ki a naptejezésből ezt a területet sem, hiszen itt nagyon vékony a bőr, a rugalmasságát könnyen elveszíti” – figyelmeztet dr. Papntoniou. Ha már meglazult a bőr, az ultrahangos kezelések még segíthetnek némileg visszafordítani a folyamatot.

Dekoltázs
A mély kivágású ruhák a mellkas jelentős részét szabadon hagyják, kitéve így az UV-sugárzásnak, és ezen a területen korán megjelenhetnek a barnás foltok, bőrelszíneződések a napfény hatására. Fizikai napvédővel, titánium-dioxid vagy cink-oxid tartalmú naptejekkel célszerű védeni ezt a kényes területet. Öltözködés előtt kenjük fel a fényvédő krémet, és várjuk meg, míg megszárad, különben foltot hagyhat a ruhán.

Térdek
A térden a bőr általában már hamarabb elkezd megereszkedni, mint a láb többi részén, mivel a csonton és csont körül leginkább kötőszövetek, szalagok találhatók, izom és zsír nem. A bőrgyógyászok gyakori hidratálást, testápoló használatát és bőrradírozást javasolnak, hogy tovább maradjon fényes, egészséges a bőr itt is.

Könyök
A könyökcsont körüli bőrre ugyanaz érvényes, mint ami a térdekre. Ráadásul a könyökünket gyakran támasztjuk le az íróasztalnál ülve például, és ez még tovább fokozhatja a ráncosodást ezen a területen.

Haj
Az első ősz hajszálak általában a harmincas éveinkben jelennek meg. Ötven éves korára az emberek fele szinte teljesen megőszül. A fehér hajszálak tapintása merevebb, más textúrájú, mint a korábbi hajunk volt, mivel a fejbőr kevesebb zsírt termel, így kiszárad a haj. Fontos a speciális ápolás, a különösen jól megválasztott hajfesték kiválasztása, hogy óvjuk a fejbőr és a hajszálak állagát, állapotát a kor előrehaladtával.

Fotók: Unsplash