Miért emlékeztet az a bizonyos íz a nagymamánkra?

2019. április 24.
Gyermekkorunk kedvenc ízét megérezve bárhol a nagymamánk jut eszünkbe. Az ízmemória olyan élénk és erős, hogy gyakran még a képi emlékeknél is hatékonyabban idézi fel bennünk a régmúlt pillanatokat.

Egy régi fotó megpillantása, vagy ha egy ismerős zene csendül fel a rádióban, pont úgy a nosztalgia és a meghittség érzését keltheti bennünk, mint egy ismerős íz, ami a gyermekkorunkba repít vissza. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy a nagymamánk dagasztja a tésztát, készíti a tölteléket a süteménybe, és közben dúdolja a jól ismert dalokat. Különleges boldogságérzet az, amikor a karamellizált cukor illata vagy a fahéj íze a nyelvünkön előhívja ezeket a pillanatokat, mikor nyolc évesek vagyunk, vasárnap délelőtt van, és megkóstoljuk a még meleg fahéjas süteményt.


Tudomány a nosztalgia mögött
A tudósok úgy gondolják, evolúciós túlélési taktika, hogy bizonyos ételek múltbeli emlékekkel kapcsolódnak össze. Kathleen C. Chambers pszichológia professzor is arra a következtetésre jutott kutatásaiban, hogy tanult asszociáció a bizonyos ételek íze és a betegségek közötti kapcsolatra való emlékezés. Ilyen például, hogy általában megundorodunk attól az ételtől egy életre, amit egy hányásos betegség előtt utoljára fogyasztottunk. A nosztalgia sokkal kellemesebb dolog, ám hasonlóan működik. A körülmények, hogy mit csináltunk épp, milyen hangulatban voltunk, egybeforr bennünk az akkor fogyasztott étel ízével. Pontosan emlékszünk minden jelenetére annak, amikor az osztálykirándulásra magunkkal vitt szendvicset kicsomagoljuk a buszon, igaz? Vagy éppen az iskolai tanévzáró utáni fagyizásra.

Íz és élmény
Az ízmemóriával kapcsolatos kutatások pedig arra is megtalálták a magyarázatot, miért tudják jól elkülöníthetően előhívni a kellemes vagy éppen rossz emlékeket a különböző ízek. Az agy különböző helyén tárolódnak ugyanis a jó és a rossz élmények, azt pedig, hogy bizonyos íz hova kerül, az határozza meg, milyen szituációban találkoztunk az adott étellel. Ezért játszhat hatalmas szerepet az étel és az ízélmény abban, hogy milyen erősen jelennek meg az emlékek. A nosztalgia megerősíti az elménkben, hogy az étel nem csak finom volt, hanem jó érzés volt elfogyasztani is.

Erősebb a képeknél
Hihetetlen erős és intenzív élmény, ugyanakkor az agy csodás képessége, hogy egy íz vagy illat hatására egészen erőteljes emlékek rohanják meg az embert, mintha visszarepülnénk az időben, és újra azon a helyen állnánk, ahol átéltük azokat a kellemes perceket. Mindenkinek más íz hívja elő ezeket az emlékeket, kinek egy csésze kávé, vagy egy hagyományos sütemény különleges fűszere, amit születésnapokon sütöttek a családban.

Fotó: Unsplash