Dunakavics és pezsgőpor – a nosztalgia íze

2015. szeptember 25.
Harminc éve anyukánk szoknyáját rángattuk a boltban, hogy vegye meg azt az ABC-csokit, amilyen betűs még nem volt a gyűjteményünkben. Ma már alig emlékszünk rá. Viszont most is összefut a nyál a szánkban a középiskola menzájának csokoládéöntetes piskótájának említésére. A már nálunk is elérhető Food Network tévécsatorna felmérése azt vizsgálta, hogy mely ételek keltenek nosztalgiát a magyarokban, és mit fogyasztanak leggyakrabban.

Gyerekkor

Gyerekkorunk népszerű édességei közül néhány ma is elérhető, de már inkább csak nosztalgiából vesszük őket; és van egy pár, amivel időről időre újra próbálkoznak a gyártók, de kérészéletűnek bizonyulnak. A felmérésből kiderül, melyek maradtak meg leginkább az emlékezetünkben. A megkérdezettek nagy többsége a Dunakavicsot (79%) a Piros Mogyoróst (77%) és a Macskanyelvet (76%) említette, ebben nyilván szerepe van annak is, hogy ezek – ha nem is olyan mennyiségben, mint 30-40 éve – ma is fellelhetők a boltokban.

A Négercsók és a Zizi az erős középmezőnyben végzett, míg a citromos joghurt hab, a Donald-rágó és az ABC-csoki állnak az utolsó helyeken. Az ABC-csokit (a megkérdezettek 39 %-a emlékszik rá) – noha most is kapható – még a tényleg ritkaság számba menő gyümölcsös pezsgőpor is megelőzi (43%). Az  51 év feletti korosztály elsősorban a Dunakaviccsal kapcsolatban érez nosztalgiát, a fiatalabbaknál leginkább a Piros Mogyorós idézi fel szép emlékeket a gyermekkorból.

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Kamaszkor: paradicsomleves versus tejbegríz

Vajon sajog a szívünk a 70-es 80-as évek menzakosztjért?** Úgy tűnik, nem mindegyikért… A piskóta csokiöntettel volt a favorit, ezt a megkérdezettek pontosan háromnegyede szerette, de majdnem ilyen népszerűnek számított a lekváros bukta (72%) is. Harmadik helyen az ábécétésztás paradicsomleves áll (66% szerette). A tejbegríz – 10%-kal kevesebb szavazattal – csak ezután következik. Amit pedig a legtöbben utáltunk: a paradicsomos káposzta és a grízes tészta.

Felnőttként: a rántott hús hazája

A Food Network felmérésének eredménye szerint a magyarok többsége a magyar konyha ízeit, receptjeit preferálja a napi étkezései során. Leggyakrabban rántott ételek (főként hús) kerülnek az asztalunkra: a válaszadók több mint fele legalább heti egyszer fogyaszt ilyet, de a hónap során már szinte mindenkinél sorra kerül. A csirkepaprikás is bejáratott ebéd vagy vacsora: 29% hetente, 45% havonta választja ezt.

A túrós csusza és rakott krumpli hetente már kevésbé, de havi rendszerességgel szintén szerepel az étlapunkon, a megkérdezettek 60-60%-a minimum egyszer fogyasztja ezeket egy hónapban. A máglyarakást és a hortobágyi palacsintát azonban elhanyagoljuk, 40 %-unk szinte soha nem eszi ezeket.

Ha azt gondolnánk, hogy a rántott húst csak azért esszük, mert könnyű elkészíteni és tápláló, de a lelkünk mélyén már unjuk – egyáltalán nem! A kérdésre, hogy „Egy hosszú munkanap után mely ételre vágyik legjobban?” – a legtöbben ezt említették (a férfiak 33 %-a, a nők 18 %-a), második helyen leves, a harmadik helyen pedig szendvics szerepelt.