A közösségi oldalak segítenek felismerni a nárcisztikus embert

2019. június 22.
Dr. House-t mindenki ismeri. Arrogáns, karizmatikus, brilliáns és végtelenül nárcisztikus. Ám míg a képernyőn keresztül vonzódni egy fiktív nárcisztikus személyhez tulajdonképpen veszélytelen, a való életben sokkal komolyabb következményei lehetnek, ha ez megtörténik. Jobb időben észrevenni az intő jeleket, és messzire menekülni.

A közösségi oldalak egyvalamire biztosan nagyon jók: segítenek felismerni a nárcisztikus személyeket. Ha valakire ezek közül a tulajdonságok közül egy vagy kettő ráillik, természetesen nem jelenti azt, hogy szükségszerűen nárcisztikus, ám nem árt az óvatosság, mielőtt elfogadjuk a közeledését annak, akivel kapcsolatban kételyeink merülnek fel.

1. Lenyűgöző öltözködés
A kutatások szerint a nárcisztikus személyek mindig a tökéletes megjelenésre törekszenek, látványos, drága ruhákban járnak. Ha legközelebb olyan személlyel akadunk össze, aki mindig úgy fest, mintha a divatlapokból lépett volna ki, és a legutolsó divat szerinti dizájner táska lóg a karján, ráadásul szóvá is teszi ezt, jobb óvatosnak lenni.

2. Gyakran szelfiző férfiak
Az emberek úgy vélik, hogy aki gyakran készít szelfiket, nárcisztikus személy. Ám ez a kérdés sokkal összetettebb. Több mint ezer nő és férfi szelfizési szokásait vizsgálták meg, ám csak a férfiaknál találtak összefüggést a saját magukról készített fotók száma és a nárcisztikus viselkedés között. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy a nők körében teljesen elfogadottá, sőt, mára elvárássá vált a gyakori szelfiposztolás a közösségi oldalakra, míg a férfiaknál nem.


3. Figyelemfelkeltő profil
A nárcisztikus viselkedésű emberek szeretnek a figyelem középpontjában állni, és ez a tendencia megfigyelhető a közösségi oldalakon is. Több tanulmány is készült, melyben Facebook profilokat vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a nárcisztikus személyek több fronton is igyekeznek felkelteni mások figyelmét. A szövegeikben általában egyes szám első személyben, saját magukról írnak, gyakran használva az én személyes névmást is, profilképnek pedig minél titokzatosabb, szexibb képet tesznek ki, és nem állnak távol tőlük az erős, vulgáris, néha agresszív kifejezések sem.

4. Szexuális nyelvezet
Megfigyelték, hogy a nárcisztikus személyek gyors és célratörő ismerkedési stratégiát folytatnak, ha valakit meg akarnak hódítani. Ez nem csak a lehengerlő viselkedésben, de a kommunikációban is megnyilvánul. Gyakran használnak szexuális töltetű szavakat, és a társalgást is gyakran irányítják úgy, hogy a szexnél lyukadjanak ki.

5. Gyakori helyzetjelentések
A nárcisztikus viselkedésű emberek úgy gondolják, a többi embert valóban érdekli, mit csinálnak. Sokkal gyakrabban frissítik oldalukat, szinte minden tevékenységüket dokumentálják nyilvánosan. Nem csak a posztolás gyakorisága, a témája is tipikus. Az evéssel és testedzéssel kapcsolatos képek és bejegyzések nagy arányban jelennek meg profiloldalukon. Ami meglepő, hogy a Facebook ismerősök száma nincs összefüggésben azzal, nárcisztikus-e valaki vagy sem. Ráadásul barátaik és közeli ismerőseik nem kommentálják és lájkolják túl gyakran a nárcisztikus hajlamú személyek bejegyzéseit. A kutatók szerint az ismerősök gyakran büntetik azzal őket, hogy ignorálják a posztokat.

6. Karakteres szemöldök
Úgy tartják, a szem a lélek tükre, ám a nárcisztikus személyeknél a szemöldök az, ami számít! A tudósok az arc apró részleteit vizsgálták, hogy rájöjjenek, melyik az a karakterjegy, amiből könnyen felismerhető a nárcisztikus személy. Meglepő módon arra a következtetésre jutottak, hogy a szemöldök segíthet. A nárcisztikus jegyekkel rendelkező embereknek karakteres, dús és sűrű szemöldöke van. Ez nem csak a természet adománya lehet, a nárcisztikus személyek tesznek is azért, hogy látványos, hangsúlyos és attraktív szemöldöküket státusszimbólumként is megmutassák.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash