Erre a személyiségjegyre utalhat a vastag szemöldök

2018. június 24.
Egy friss kutatás szerint a vastag szemöldök nagyon erős indikátora lehet a nárcisztikus személyiségnek - függetlenül attól, hogy természetes bozontról, vagy sminkkel formázott szemöldökről van-e szó.

A University of Toronto kutatói először fotókat készítettek a kutatásukban résztvevő alanyokról, majd kitöltették velük az NPI (Narcissistic Personality Inventory) tesztet, ami a nárcisztikus személyiségjegyeket mérő standardizált kérdőív.

A tesztet kitöltő kísérleti személyekről készült fotókat levágták úgy, hogy a portrék fókuszában a szemek és a szemöldökök legyenek, majd egy másik csoportnak is megmutatták őket, az alanyok pedig meglepően pontosan be tudták jósolni, hogy kik lehetnek inkább nárcisztikus személyiségek. Kiderült, hogy minél erősebb, vastagabb és határozottabb valaki szemöldöke, annál „önteltebbnek” tűnt az NPI teszt alapján. A vastag szemöldök tehát összefüggésben lehet a nárcisztikus személyiséggel, függetlenül attól, hogy természetes vagy sminkkel formázott szemöldökről van-e szó.

A kutatók szerint a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a hangsúlyos, vastag és szépen formázott szemöldök karakteressé és feltűnőbbé teszi az arcot, a nárcisztikus egyének pedig épp ezt a hatást próbálják elérni.

Fotó: Unsplash.com