A férfiak tényleg nem értik a nőket

2020. január 16.
Általános nézet, hogy a férfiak nem értik nőnemű partnereik érzéseit, vágyait, nem veszik észre, mit szeretnének a nők. De vajon ez csak sztereotípia, vagy a férfiaknak valóban fogalmuk sincs róla, mit várnak tőlük a nők?

Sajnos rossz híre van a legfrissebb pszichológiai kutatásoknak: a férfiak általánosságban valóban olyan fogalmatlanok azzal kapcsolatban, mit várnak tőlük a nők, mint amennyire a sztereotípiák állítják. Persze azt le kell szögezni, hogy ez általánosan, a férfiakra mint csoportra igaz, természetesen vannak olyan férfiak, akik az átlagnál jobban képesek dekódolni párjuk érzelmeit.


A nők jobban olvassák a jeleket
A pszichológiai kutatások nagyjából egyetértenek abban, hogy a nők sokkal jobban képesek értelmezni a másik ember nonverbális kommunikációját, az arckifejezéseket, mint a férfiak. Ennek eredménye az a helyzet, amikor a nők által elejtett apró nyomokat a párjuk nem hogy értelmezni nem tudja, de gyakran észre sem veszi, ez pedig enyhébb esetben duzzogáshoz, rosszabb esetben veszekedéshez vezet.

Kevésbé empatikusak a férfiak?
Számos bizonyíték utal arra is, hogy a nők empatikusabbak, mint a férfiak. Ez már csak azért is logikus, mert az együttérző képesség első lépcsőfoka, hogy felismerjük a másik ember érzelmi állapotát. Ebben pedig a férfiak egyértelműen alulmaradtak a nőkkel szemben. Ráadásul a férfiak nehezebben is fejezik ki az érzéseiket, így ha értik és érzékelik is a másik lelkiállapotát, gyakran nem találják meg a megfelelő módot arra, hogy kimutassák együttérzésüket párjuk felé.

Vígasztalásért a barátnőhöz, megoldásért a párunkhoz
Amikor egy nő valamilyen negatív érzelmi helyzetet él át, szomorú, dühös, szorong, gyakran tapasztalja, hogy párja a támogató együttérzés helyett inkább problémamegoldó üzemmódba kapcsol, a legjobb barátnők viszont érzelmi támogatást és együttérzést mutatnak. Ez megint a nők és férfiak közötti alapvető különbségekből ered. A férfiak ugyanis cselekvésorientáltak, a negatív érzést okozó helyzetet szeretnék elhárítani, míg a nők gondoskodni próbálnak és részt vállalni a negatív érzésekből. Ezért tapasztalhatjuk azt is, mikor a párunkkal beszélgetünk a negatív érzéseinkről, hogy félbeszakítva a panaszainkat elkezd beszélni: ha eszébe jut egy olyan megoldás, ami szerinte működne és elhárítaná a bajt, amely a szomorúságunkat, szorongásunkat okozza, úgy érzi, azonnal meg kell osztania velünk, hiszen ez az ő logikája szerint megnyugtatna minket.

Hogyan javíthatunk a helyzeten?
Ha nehezen boldogulunk azzal, hogy párunk racionálisan közelít a nehézségekhez és az érzelmekkel kissé hadilábon áll, van esély arra, hogy javuljon a helyzet, és csökkenjen az azzal kapcsolatos feszültség a párkapcsolatban, hogy a férfiak nem gondolatolvasók, sőt, gyakran még az arcunkról sem olvassák le, milyen lelkiállapotban vagyunk.
A férfiak tudatosan odafigyelhetnek és dolgozhatnak az érzékenységükön és az érzelmeik kifejezésén, azon, hogy jobb hallgatósággá váljanak. Próbáljanak meg a lelki problémákkal kapcsolatos beszélgetések alatt kérdezni inkább ahelyett, hogy előállnának a megoldással. A nők pedig fogalmazzanak világosan. Nem szabad elvárni a párunktól, hogy apró, észrevehetetlen jelekből értse meg, mire gondolunk, mit érzünk. Fejezzük ki az érzéseinket szóban is, mondjuk el konkrétan mit érzünk. De ami a legfontosabb, hogy férfiak és nők egyaránt legyenek olyan toleránsak és elfogadók a másikkal szemben, amilyen toleranciát és elfogadást magukkal szemben is elvárnának.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash