5 mondat, ami megmentheti a párkapcsolatot

2019. október 06.
A jó párkapcsolat fenntartása nem mindig egyszerű, hiszen két különböző emberről szól, akiknek megvan a saját értékrendszerük, hitük és álmaik. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csupán különböző. Ezért természetes, hogy nem értünk egyet a másikkal és vannak vitáink. Van azonban öt olyan mondat, amivel pozitívan és hatékonyan állhatunk a párunkhoz, és akár meg is menthetjük velük a kapcsolatunkat.

Természetes dolog a párkapcsolatban, hogy nem értenek egyet a felek. Ez nem jelenti azt, hogy nem illenek össze vagy a szerelem romokban hever. Egyszerűen csak olyan pozitív és hatékony módon kell kommunikálnunk egymással, ami közelebb hoz minket ahelyett, hogy árkot ásna közénk. Az alábbi öt mondat pont ilyen.

“Hallom, amit mondasz.”
Kevés jobb érzés van annál, mint amikor fontos mondanivalónk megértő fülekre talál. Ez az egyszerű mondat hatékonyan segíthet a vitás helyzetekben, hiszen a párunk így biztos lehet abban, hogy figyelünk a mondanivalójára, nem csak testben vagyunk jelen a beszélgetésben. Még ha nem is értünk egyet, a partnerünk értékelni fogja, hogy erőfeszítést teszünk arra, hogy meghallgassuk és megértsük az ő álláspontját is. Így biztosan könnyebb lesz közelíteni a véleményeket, és olyan megoldást találni, ami mindenkinek megfelel.

“Tisztelem a véleményed.”
A tisztelet minden emberi kapcsolat alapja, legyen szó házasságról, szülőségről vagy munkáról. Emlékeztessük magunkat, hogy attól függetlenül, egyetértünk-e valakinek az álláspontjával, attól még tisztelhetjük azt. Ha ezt hangosan ki is mondjuk, megerősítjük, hogy figyelünk a másik emberre. Így olyan udvariassággal, gondossággal és előzékenységgel fordulunk a másikhoz, mely minden embert megillet.

“Keressük meg a középutat.”
Kompromisszum. Könnyebb mondani, mint megtalálni, ám néha elengedhetetlen. Vegyük sorra mik a legfontosabb szempontjaink, és mik a másik félnek. Így kirajzolódhatnak azok a területek, ahol közelíthetjük az álláspontokat és mindenki számára elfogadható megoldást találhatunk. Például ha valaki szeret utazni, de a párja nem, megegyezhetnek abban, hogy több rövidebb, egy-két napos kiruccanást tesznek, vagy elmennek egy-két hosszabb utazásra együtt, és a többi utazást a barátaival tölti a másik fél.

“Köszönöm, hogy…”
Bármivel befejezhetjük a mondatot, amiért hálásak vagyunk párunknak. Köszönjük meg, ha vacsorát készített, hogy meghallgatta a munkahelyi problémánkat. A hála olyan, mint a varázslat, hosszú távon rengeteg pozitív érzést visz a kapcsolatba. Ha szeretnénk gyakorolni és javítani az egymás iránti érzéseket, minden este köszönjünk meg valamit a párunknak. Természetesen ennek visszafelé is ugyanúgy kell működnie, hiszen akkor működik a kapcsolat, ha mindketten ugyanazt érzik egymás iránt.

“Támogatom az álmaidat.”
Bár apróságnak tűnhet és gyerekesnek, ám roppant fontos, hogy segítsük és támogassuk a párunk álmainak végrehajtását érzelmileg és lelkileg. Például ne törjük le, ha elkezd festőkurzusra járni, támogassuk és dicsérjük, ezzel rengeteg energiát adunk neki.

Oda-vissza kell működnie
Persze nem minden beszélgetés alakul teljesen simán és harmonikusan onnantól, hogy kifejezzük ezeket párunk felé, és ő is kifejezi ezeket ugyanúgy felénk. Roppant fontos a kölcsönösség, ám ha ez megvan, ezek a varázsmondatok sokat javíthatnak a kommunikáción, ami tudjuk, minden jó párkapcsolat alapja. 


Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash