„Poliamor házasságban élni olyan, mint újra szinglinek lenni” – nők és a többszerelműség

2020. február 15.
Van, aki két férfival osztja meg az ágyát, míg másoknak a férjük mellett vannak párhuzamos kapcsolataik - elsőre talán nem is gondolnánk, hányféle formája lehet a poliamoriának. De vajon milyen pluszt adhat a nőknek egy poliamor párkapcsolat? És miként lehet működtetni a többszerelműséget a gyakorlatban? Személyes beszámolók következnek.

Bevallom, a sztereotípiák miatt kezdetben én is azt gondoltam, hogy a poliamoria csakis valamiféle férfi huncutság lehet. Meg voltam győződve róla, hogy ezt az úgynevezett többszerelműséget biztosan egy trükkös férfi találta ki és terjesztette el, azzal a céllal, hogy a poliamoriára hivatkozva végre legálisan csalhassa feleségét, vagy barátnőjét.

De nem is tévedhettem volna ennél nagyobbat. Mikor ugyanis nekiálltam a cikkemhez interjúalanyokat keresni, azzal kellett szembesülnöm, hogy csalfa férjek helyett szinte kizárólag nők jelentkeztek a felhívásomra. Olyan nők, akik igenis kiélvezik a poliamoria adta lehetőségeket és szívesen osztják meg a mindennapjaikat kettő-három-négy vagy akár több férfival is.

Hogy milyen pluszt adhat egy nőnek egy poliamor kapcsolat? Miként működik a többszerelműség a gyakorlatban, és milyen előnyei és árnyoldalai vannak? Minderről három poliamor kapcsolatban élő nő meséli el tapasztalatait.

poliamor-parkapcsolat

Éva, 30 éves

Éva 2014-ben hallott először a poliamoriárol, az akkori barátja hozta fel neki a témát, aki szerette volna kinyitni a kapcsolatukat. Voltak is kisebb-nagyobb próbálkozásaik, viszont a párkapcsolatuknak hamarosan vége lett – Éva azonban kíváncsi maradt. Nem sokkal később rá is talált a Poliamoria Magyarország közösségre, ahol megismerkedett Tamással, egyik jelenlegi partnerével. Tamással három éve és három hónapja vannak együtt, a kapcsolatukat pedig a kezdetektől fogva poliamorként definiálták – tehát megegyeztek abban, hogy nyitottak lesznek párhuzamos szerelmekre is.

„Tamás mellett két éve van egy másik kapcsolatom is, Dániel. És Dánielnek is van mellettem egy barátnője hat hónapja. Tamásnak most nincs senki komoly, inkább csak randizgat”- meséli Éva, majd a legnagyobb meglepetésemre azt is hozzáteszi, hogy Dániellel és Tamással együtt is laknak.

„Szerencsés vagyok, mert mindkét srác nagyon nyugodt és alkalmazkodó típus, nagyon egymásra találtak ők is, tök jó haverok. Sokat vagyunk együtt hárman is, persze ettől még figyelek arra, hogy mindkettőjükkel legyen minőségi időm kettesben is.”

Éva azt mondja, érzelmileg nem tesz különbséget a két párja között, nincs hierarchia a párkapcsolataiban – ennek ellenére Tamással tavaly mégis szintet léptek és összeházasodtak. „Tamás nem magyar állampolgár és jogilag könnyebbé akartuk tenni, hogy együtt maradhassunk. Volt tehát egy egészen praktikus oldala is a dolognak”- magyarázza.

Az esküvőt egy egyéves jegyesség előzte meg, ami mint mondja, gyakorlatilag azzal telt, hogy átbeszélték, mit is fog egy házasság jelenti a hármójuk kapcsolatára nézve. Dániel egyébként jól fogadta a terveket, mikor Éva bejelentette az eljegyzés hírét, szívből gratulált is neki. „Sokan azt gondolták, hogy ettől majd Dániel biztosan le lesz sújtva, de semmit nem változtatott a kapcsolatunkon.”

Éva, Tamás és Dániel nemcsak az életüket, de az ágyukat is megosztják egymással: hárman együtt alszanak, középen Évával. Az elsőre furcsa felállásnak egészen egyszerű oka van: Éva imád odabújni ahhoz, akit szeret, a két párja pedig nem bánja a dolgot. Ezek után persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miként is oldják meg az intim pillanatokat – de természetesen erre is megvan a módszerük.

„Nyilván, ha mindhárman együtt vagyunk otthon és úgy alakul, hogy egyikőjükkel szexelni akarunk, akkor általában teszek egy gesztust, és elvonulunk a másik szobába. Esetleg megkérdezem a másikat, hogy szeretne-e csatlakozni. De bevallom, néha szoktam attól tartani, hogy éppen akkor jön haza a harmadik, mikor egyikőjükkel szexelünk és félek, hogy nehogy felzaklassa ez a dolog. Hiszen nekem sem esne jól, ha rájuk nyitnék a másik barátnőjével. Örülök neki, hogy szexelnek, de nem akarom látni vagy hallani.”

Éva a családját is beavatta poliamor életmódjukba, a szülei ismerik mindkét párját. Bár elsőre meglepte őket a dolog, végül elfogadták lányuk döntését. A karácsonyt is együtt töltötték hármasban a lány családjánál.

„Hármas beosztások voltak. Tamás én és Dániel karácsonyoztunk egyik nap, aztán Tamás én és Dániel az én családommal karácsonyoztunk, végül elmentünk Dániel apukájához karácsonyozni a másik barátnőjével, Angélával együtt. És Dániel Angélával is karácsonyozott.”

A hármas jelenleg a gyerekvállalást fontolgatja. Éva azt mondja, hogy korábban nem feltétlenül szeretett volna gyereket, de mivel Tamás nagyon vágyik rá, ő is átgondolta a dolgot.

„Vicceltünk azzal, hogy majd Dániel elmehet csajozni a kisbabával, amíg mi Tamással elmegyünk randizni. Sokat poénkodunk azon, hogy így legalább rögtön lesz egy bébiszitterünk is… De persze ahhoz, hogy jól tudjon működni, ezt a babatémát még jól át kell beszélni.”

Anna, 34 éves

Anna 13 éve házas, két és fél éve nyitották ki a kapcsolatukat. Anna volt az, aki először hallott a poliamoriáról és viszonylag gyorsan közölte is a férjével, hogy szeretné, ha ők is kipróbálnák. A férfi először vonakodott kicsit, ám végül belement és jelenleg mindkettőjüknek van egy párhuzamos kapcsolata.

Nem nagyon tettem energiát abba, hogy találjak magamnak valakit, mert poliamor házasságban élni igazából olyan, mint újra szinglinek lenni – a szingliség minden negatívuma nélkül. Bármikor jöhet bárki, de semminek sem kell feltétlenül történnie. Nyitott vagyok a lehetőségre és egyébként meg van egy csodás férjem.

Bár nem erőltették a párkeresést, Annára végül mégis rátalált egy új kapcsolat, akivel 5 hónapja vannak együtt. Azt mondja, érzelmileg akár több partnerre is nyitott lenne, de az idejébe most csak ez a kettő fér bele.

Nekik a legnagyobb nehézséget az időbeosztás és a logisztika okozza. Mivel mindkét párjának vannak párhuzamos kapcsolataik, sőt azoknak a kapcsolatoknak is vannak további szerelmeik, a programok szervezése rengeteg egyeztetést igényel.

„Nekünk most egy kéthetes rendszerünk van hálózati szinten, két hétre előre be van osztva, hogy mikor ki kivel van. Amikor összejöttünk az új partneremmel, kiszámoltuk, hogy ahhoz hogy egy estét együtt tudjunk tölteni 9 ember naptárját kell egyeztetni.”

poliamor-kapcsolat

Anna hangsúlyozza, hogy bár a kapcsolatai egyenrangúak, de nem egyenjogúak. Ez pedig azt jelenti, hogy egyik szerelem sem értékesebb a másiknál, viszont a családjának mindig prioritást kell élveznie. Ezt a hozzájuk kapcsolódóknak is el kell fogadniuk.

Életmódjukba már a családjuk egy részét is beavatták, és Anna azt mondja, a többség jól is reagált rá.

„Amikor először beszéltem nyilvánosan a témáról az ismerőseimnek, volt egy pasi az asztaltársaságnál, aki elnevette magát és ezt sikerült kimondania: »akkor téged bárki megdughat és ezt a férjed hagyja?« Erre először lesápadtam, aztán elpirultam. Aztán volt egy időszak, amikor kikértem magamnak, hogy nem, engem dughat meg akárki, hiszen az én testemről csak én döntök, és a férjemnek sem kell megengednie semmit, hiszen az én testem. Mára eljutottam oda, hogy nem folytatok értelmetlen vitákat. Azt gondolom egyébként, hogy nagyjából olyan szinten állunk társadalmi elfogadottság tekintetében, mint a melegek.”

Kriszti, 36 éves

Kriszti több mint 10 éve házas és az elmúlt egy évet leszámítva hűséges volt férjéhez – az utolsó évben azonban fel-feltünedeztek más férfiak is az életében.

Először jött valaki, aztán még egy és még egy. És azt éreztem, hogy mindegyikükbe szerelmes tudnék lenni, de a férjemet sem akartam elhagyni. Azt gondoltam, hogy biztosan velem van a baj, hogy ez nem normális

– kezdi a beszélgetésünket Kriszti, aki őszintén bevallja, hogy a párhuzamos viszonyai kezdetben a férje tudta nélkül történtek, sokáig félt ugyanis, hogy válaszút elé kerülne, ha bevallaná a félrelépéseket.

„Féltem, hogy ha elmondom neki, akkor meg kell szüntetni a többiekkel a kapcsolatot, de én ezt nem akartam.”

Nem sokkal később egy negyedik férfi is belépett az életébe, ő volt az, aki végül megismertette Krisztit a poliamoriával. A férfi elvitte a nőt egy poliamor beszélgetésre, aminek az lett a vége, hogy Kriszti összeszedte a bátorságát és mindent elmondott a férjének.

„A megvilágosodással felérő felismerésemmel kezdtem, miszerint poli vagyok. A férjem nyitott volt arra, hogy kipróbáljuk, milyen így élni, már ő is gondolkodott valamiféle nyitáson. Azonban rákérdezett, hogy részemről történt-e már valami. Mikor bevallottam, láttam, ahogy kezd rajta eluralkodni a düh, a becsapottság. Elment sétálni. De elképesztő ember ő, nem véletlenül vagyunk együtt ilyen régóta. Másfél óra séta után hihetetlen érzelmi intelligenciát tanúsítva azt mondta, próbáljuk meg. A nyitást követő első hónapban megállás nélkül beszélgettünk, új alapokra helyeztük a kapcsolatunkat és pár hónap után sikerült megtalálni magunkat ebben az új életvitelben.”

Krisztinek a férjén kívül 5 olyan partnere van, akivel kapcsolata túlmutat egy barátságon. De a férje is keresett magának párhuzamos partnereket, sőt az elején Kriszti tett javaslatokat arra, hogy kikkel, hogyan kezdje az ismerkedést. Jelenleg a felesége mellett a második komolyabb kapcsolatában van.

Mit mond a szakértő?

Szabady Helga mediátor és life coach gyakran találkozik poliamor párokkal munkája során. Tapasztalata szerint a poliamoriára nyitott embereket két csoportra lehet osztani: vannak, akik hosszabb, akár 10-12 éves házasság után váltanak poliamoriára, de olyan is akad, aki sosem volt monogám típus, és fel sem merül benne, hogy egy partner mellett horgonyozzon le. Szabady azonban hangsúlyozza, hogy nem mindenkinek való ez az életmód. „Ehhez egy érett személyiség kell, érett kommunikáció és konfliktuskezelési technikák. Az életminőségünk meghatározó eleme a szeretettapasztalás intenzitása, ami sokak számára egy etikusan működő többes kapcsolati hálóban teljesedik ki” – magyarázza a szakértő.

Krisztiék számára nem feltétel, hogy a párjaik ismerjék egymást, vagy hogy találkozzanak, de nyitottak a lehetőségre. Van olyan a jelenlegi partnerei közül, akit a férje már eleve ismert, és olyan is, akit idővel majd szeretne megismerni. Hozzáteszi, szerencsére egyikük sem féltékeny típus és mindketten teljesen biztosak abban, hogy senkiért nem fogják elhagyni a másikat.

„Nagyon szeretek a partnereimmel lenni, de nem tudnám elképzelni, hogy velük éljek a férjem helyett. A férjem pedig olyan, akivel hosszú ideje nagyon jól működünk együtt mély szeretetben.”

Kriszti azt mondja, a legtöbb probléma náluk is az idő hiányából adódik: nem egyszerű ennyi partnerre az igényeknek megfelelően időt szakítani. Hogy könnyebb legyen fejben tartani a dolgokat, a férjével külön randi napokat jelöltek ki maguknak és párjaiknak. „Heti két hétköznap este az enyém, heti kettő az övé, van egy közös hétköznapunk és a hétvégék is közösek általában” – magyarázza.

Bár Kriszti és a férje még csak néhány hónapja él poli kapcsolatban, úgy látják, hogy ebben az életmódban valóban magukra találtak.

„Nem tudjuk elképzelni, hogy máshogy éljünk. Nekem fontosak azok az emberek, akikkel együtt vagyok. És elképesztően felszabadító, hogy nem kell egy emberben a tökéletest keresni, hogy ha hiányzik valami, azt megadja a másik. És ugyanígy nekem sem kell mindent megadnom, hiszen erre nem is lennék képes.”

Fotó: Getty Images