Így győzd le a féltékenységet

2020. november 28.
Mindenkivel megesik, hogy féltékeny lesz a párkapcsolatában, egy barátságban. Hogyan küzdjük le a zöld szemű szörnyeteget felnőtt módjára?

Rendszeresen előfordul, hogy féltékenységet érzünk egy elkapott pillantás vagy éppen egy Instagramra posztolt kép miatt, de akár egy munkatárs sikere is felébresztheti bennünk a zöld szemű szörnyeteget. De mit tehetünk, ha ránk tör ez az érzés?

1. Tudatosítsuk, mi a féltékenység
“A féltékenység és az irigység ugyanannak a fának két különböző ága” – magyarázza Kate Balestrieri piszchológus. “A féltékenység egy kicsit több félelemmel vegyül, az irigység pedig kicsit több nehezteléssel.” Például ha egy jó barátunk elkezd több időt tölteni egy másik csoporttal, féltékenységet érzünk, mert attól félünk, hogy mostantól vége a kapcsolatunknak. De irigyek lehetünk, ha a barátunkat előléptették, a saját karrierünk pedig épp mélyrepülésben van. Gyakran magunkban sem helyesen azonosítjuk, mit is érzünk éppen. Legyen szó irigységről vagy féltékenységről, mindkettővel foglalkoznunk kell. Ehhez pedig gondolkozzunk el rajta első lépésnek, mit érzünk valójában.

2. Állítsuk le a rossz gondolatspirált
Mikor az agyunk elkezd egyetlen negatív gondolat körül forogni, beszűkül a tudatunk és más nem férkőzhet bele. Állítsuk le ezt a féltékenységi spirált, mielőtt teljesen eluralkodik rajtunk. “Figyelmeztessük magunkat hangosan, hogy fejezzük be ezt a felesleges önmarcangolást” – javasolja a pszichológus.

3. Figylejük a testünket
Mikor olyan nagy erejű érzelmek tombolnak bennünk, mint a féltékenység, nemcsak pszichikai, hanem fizikai érzetek is keletkeznek. Figyeljük meg a testünk reakcióit. A szívverés felgyorsul, emelkedik a vérnyomás, a légzés felgyorsul és izzadunk. Ilyen állapotban nehéz tiszta fejjel gondolkozni. Tudatosítsuk ezeket a változásokat, figyeljük a testünket ahelyett, hogy átadnánk magunkat a féltékenységnek, és várjuk meg, míg helyreáll a szervezetünk működése, és újra tiszta fejjel tudunk gondolkodni.

4. Sportoljuk ki magunkból
Gyakran szükség lehet rá, hogy kicsit felrázzuk magunkat, és a felgyülemlett energiákat levezessük. Egy kiadós, fárasztó edzés, majd utána egy zuhany remek lehetőség arra, hogy visszaszerezzük az uralmat a testünk felett és kordában tartsuk a féltékenységet.

5. Ellenőrizzük a tényeket
Mielőtt teljesen az érzelmek uralkodnának el rajtunk, vegyük számba a biztos tényeket. Hallgassunk az agyunkra. Amikor a párunk elmegy kikacsolódni a barátaival, gondolhatjuk, hogy azért teszi ezt, mert nem akar velünk lenni. Ám ez nem tény, ez csupán a mi feltételezésünk. Őszintén gondoljuk végig, mi az, ami biztos tény, és mi az, ami csupán a féltékenység szülte fantazmagória.

6. Mi zavar igazából?
A féltékenység gyakran valójában csak jelzés, hogy valami nincs rendben. Ezért fontos, hogy foglalkozzunk vele. Ha kell, vegyük igénybe szakember segítségét, hogy kideríthessük, milyen múltbéli események zavarhatnak, melyek féltékenység formájában törnek a felszínre aktuális kapcsolatainkban.

7. Tanuljunk belőle
Az irigység és féltékenység jól megmutathatja, hogy mi az, ami nem működik megfelelően az életünkben. És a hiba nem biztos, hogy a másik félben keresendő. Igazi nyomozás lehet a saját lelkünkben feltárni a mélyebb okokat, ám sokat nyerhetünk rajta, ha megismerjük az érzelmeink valódi természetét és megtanuljuk irányítani azokat.

Fotó: Unsplash