USE Unused 2017. tavaszi-nyári kollekció

2017. március 17.
A 2017. tavasz-nyári kollekció inspirációs forrása a magyarországi cigány kultúra: az életvidámság, a játékosság, ember és természet harmóniája, illetve a romák izgalmas kontrasztokkal teli öltözködés- és tárgykultúrája mind-mind hatással voltak a kollekció szellemiségére és formavilágára.

A kontraszt kulcsszó, és nem csak az aktuális szezonban – az ellentétekből való építkezés a márka egyik alappillére. Mindemellett az ellentétek párosítása kiemelten fontos szerepet kapott a kollekcióban: a roma öltözködéskultúrára jellemző, minden szabályt felrúgó mix and match szellemisége lehetőséget adott a ruhadarabok, minták és anyagtípusok bátor keverésére. Itt most a több az, ami több, ami megmutatkozik a kollekció darabjainak gazdag díszítésében is. A roma inspiráció megjelent emellett a kollekció ruhadarabjainak sziluettjeiben, de a hagyományos funkciók felülírásában is: a hálóing és pizsamaszerű ruhadarabok nappali viseletté való konvertálása szintén izgalmas feszültségeket teremt a kollekcióban. Mindezeket az inspirációs forrásokat szem előtt tartva a tervezők ügyeltek arra, hogy ezt az izgő-mozgó, vibráló vizualitást kissé megszelídítsék, a márka letisztultabb arculatához igazítsák. A létrejött kollekció így a USE UNUSED-tól megszokott kifinomultsággal bír.

Ez a tudatos visszafogottság mindenekelőtt a színhasználatban érhető tetten. A tervezők a márkára jellemző alapszíneket (fekete, fehér, bézs és kék) napjaink néhány trend-színével egészítették ki, megjelenik így a smaragdzöld, az okkersárga, a türkiz, a marsala és a vaníliasárga is. Annál bátrabban nyúltak ellenben a mintákhoz: a kollekció alapmintája a csíkos, ezt egészíti ki a kockás és a virágminta. A geometrikus és organikus minták keveredése, valamint az eltérő léptékek összjátéka izgalmas kavalkádot eredményez.

Az anyagválasztást is a változatosság jellemzi. A lágy esésű, könnyed muszlinokat a ropogós puplinok és a rusztikus szövetek egészítik ki – a márkától megszokott módon a tervezők itt is különös figyelmet fordítottak a természetes alapanyagú, kellemes viseletet biztosító anyagok kiválasztására. Az anyagtípusok sokfélesége mellett az anyagfelületek sokasága is fontos szerepet kap. A különböző geometrikus csipkék, a kézi szőttest idéző rusztikus szövet, a fémes felületű, illetve gyűrt hatású pliszék, a szövésében csíkos farmer mellett kiemelt szerep jut ebben a szezonban is a legkorszerűbb technológiai megoldásokat felvonultató kötött ruhadarabok sokaságának. Akár egy ruhadarabon belül is megmutatkoznak a legkülönbözőbb kötési technológiák, a bordás kötéstől a pliszén át a transzparens fonalak használatáig. De megjelenik a kötöttek között a kollekció egyik meghatározó díszítő eleme, a rojt is, ami applikáció formájában visszaköszön a csíkos puplin ruhadarabokon, sőt, a csipkeruhákon is. A kézzel felvágott rojtok és a gazdag szalagdíszek mind sok-sok munkaórát és szeretetet követelnek a varrónőink részéről, megmutatva a márka kézművesség iránti elkötelezettségét.

A sziluettek terén elsősorban a roma öltözködéskultúra formavilágából táplálkoztak a tervezők, így a kollekcióban sok helyen találkozunk különböző a hosszított sziluettekkel, maxiszoknyákkal, maxiruhákkal, illetve a vállat megmutató dekoltázsokkal. De a styling terén is óriási szerepet játszott a cigány kultúra: a szokatlan párosítások, a maxiszoknya-pulóver, maxiszoknya-bomberdzseki kombinációk tartoznak ide. További fontos inspirációforrás a ’70-es évek formavilága, így a palazzo-nadrágok, az ingruhák, a különböző módon megkötős ruhák, a már-már szoknya bőségű culotte-ok a kollekció fontos részét képezik. A kollekció alapvetően a szimmetria alapelvére épül, ezt töri meg néhol egy-egy aszimmetrikus szabás, ami külön formai izgalmat csempész a kollekcióba.

Ami a kiegészítőket illeti: a téli kollekció nagysikerű bőrtáskái, a NORMA és LUCA új, izgalmas külsővel születtek újjá. A különböző bőrfelületek és bőrszínek szokatlan párosításával a táskák tökéletesen illeszkednek a 2017. tavasz-nyári kollekció mozgalmas vizualitásába.

A teljes lookbookért kattints a képre!


Fotó: Barna Bálint
Styling: Tóth Ali & Virág Anikó
Modellek: Martina Troni @ Next Milan, Bertóty Eszter, Lőrinc Katalin
Haj: Károlyi Márk @ Cult Hair
Make-up: Titkos Bernadett
Make-up assistant: Vozák Tímea

Kapcsolat: useunused.com