DoraHegedus 2017. tavaszi-nyári kollekció

2017. május 05.
A fesztiválszezon közeledtével DoraHegedus 2017. tavaszi-nyári kollekciójának darabjai megjelentek a Retrock polcain. A „So you want to be a rock 'n' roll star" vagány farmerből készült ruhái az egyszerűbb, de mégis merész és jól kombinálható alapdarabokkal együtt kiváló kiegészítői lehetnek bármelyik fesztiválszettnek.

A kollekció főként a ’80-as évek rock ‘n’ roll szubkultúrájából inspirálódott. Dóra azzal a céllal hívta életre a kollekciót, hogy a divat kontextusában felhívja a figyelmet a képzőművészet és a posztmodern zenei szubkultúrák közötti határok elmosódására. A darabok tervezése közben főleg Patti Smith lázadó, de mégis érzékeny személyisége és androgün megjelenése adott ihletet. A kollekciót emiatt nem is lehet női, vagy férfi irányba bekategorizálni, a darabok között található kimondottan nőknek készült farmerruha, és inkább férfiaknak szánt nadrág, de a kabátokat például mindkét nem bátran viselheti. A rock ‘n’ roll szubkultúra mellett ihletforrást jelentett Franz Kliene fekete és kék tónusait, expresszív ecsetkezelését megjelenítő képei. Dóra kollekciójában az inspirációk hatására így a zene és képzőművészet közötti határok elmosódása a textil nyelvén jelenik meg.

A kollekció központi eleme a farmer, mely reneszánszát éli a high fashion és a streetwear kultúrában egyaránt, valamint az anyaghasználat fő inspirációforrását jelentő rock ‘n’ roll szubkultúrához is szorosan kapcsolódik. A különleges technikával készült feliratos farmerkabátokat, farmerruhákat, és nadrágokat, a fekete, kék, szürke és fehér színekben variálódó alapdarabok egészítik ki. A kollekció ruhái kézzel készültek, és a különleges technikák, a szövés, rojtozás, festés használata révén minden darabja egyedi, megismételhetetlen. Dóra a kollekció készítése során a geometrikus formákból indult ki, a körök, négyzetek, téglalapok alkalmazása lehetővé tette, hogy szinte végig a „zero waste” elvét tudja követni, így a darabok minimális hulladék keletkezésével készültek.

A kollekció lookbookjának fotóit Donka Panna készítette, akinek egész munkássága a nemek és nemi szerepek kérdését boncolgatja, ezért szeretett volna Dóra mindenképp vele dolgozni. A modellek megválasztása se véletlen, Galambos Dorina a vagány rock ‘n’ roll nő és Molnár Merse a szenzitív férfi karakter egymás mellé állítása is a nemi szerepek közötti határok elmosódására utal, mely a kollekció egyik fő kiindulási pontja.

Az SS17 kollekció bemutatására készült egy különleges mood video is, melyet a jelenleg londoni karrierjét építő Bosco Shane jegyez, aki pár éve megnyerte Fashion Video Festivalt is. A zenei alapot a Jazzékiel Átkötő című száma szolgáltatta iamyank átdolgozásában.

A „So you want to be a rock ‘n’ roll star” kollekciójának darabjai, április végétől megtalálhatóak a Retrockban, melyet hamarosan egy a kollekcióhoz kapcsolódó Summer Special Edition – kifejezetten a fesztiválokra készülő különkiadás követ majd.

A teljes lookbookért kattints IDE!

Fotó: Donka Panna
Modellek: Galambos Dorina, Merse (Sam the Agency)
Styling/Set design: Ivanyiv Krisztina
Smink: Schneider Anna
Haj: Lehofer Eszter

DORAHEGEDUS SS17 from Dora Hegedus on Vimeo.

Videó: Bosco Shane
Designer: Dora Hegedus
Modell: Ben / vm model Cipők: Antifactory Vintage Shoes Smink: Anna Schneider 3D artist: Tom Pall
Zene: Jazzekiel / Átkötő [iamyank rmx]

Kapcsolat: cargocollective.com/dorahegedus
Üzlet: Retrock // Budapest, 1061, Anker Köz 2-4