Zsigmond Dora 2017. őszi-téli kollekció

2017. szeptember 25.
Zsigmond Dóra legújabb kollekciójának inspirációs alapját Jancsó Miklós egyik kiemelkedő műve, a Szegénylegények című filmdráma adta.

A film cselekménye és története mellett a rendező látásmódja indította meg a tervező gondolatvilágát. A történet helyszíne az otthont, a vidéket idézi, amely mindig fontos Dóra számára. Az egykori betyárvilág szépségei mellet a filmben látható, nagytotálban felvett képek, a terek nagyvonalú kezelése, valamint a karakterek egymáshoz való viszonya, a tömegek mozgatása szintén nagy hatást gyakorolt rá. Az alapinspirációul szolgáló kultikus film a hatvanas évek közepén készült, majd’ tíz évvel a forradalom után. A történet pedig száz évvel korábban játszódik: a szabadságharc leverése utáni betyárvilág felszámolásáról szól. A Kádár-korszak három-T világában a megtűrt kategóriába tartozó film kulturális szelepként szolgált a társadalomban. A film elején a felirat: hatvanas évek. De melyik hatvanas évek? A rejtett politikai üzenet nyilvánvaló. Dóra számára a párhuzam azonban nem pusztán kettős, hanem hármas: a film napjaink történései miatt is megindító.

A friss kollekció abszolút a városi értelmiségi férfiak számára készült. Darabjait a rétegesség és a melegséget adó anyagválasztás jellemzi. Akárcsak a Szegénylegényekben, a kollekcióra is jellemzőek az egymásra halmozott ruhadarabok, a nyers hatású anyagok, durvább felületek használata. Kiemelt szerepet kaptak a kabátoknál és meleg pulóvereknél a gyapjúszövetek. A Dórától eddig megszokott módon, most is találhatunk karakteres felületeket, textúrákat, izgalmas részleteket.

A kollekció hangulatát a szőr díszítőelemként való megjelenése határozza meg. A praktikus vízlepergető anyagok, amelyek a filmben a férfiak kent köpenyeiben jelentek meg, a kollekcióban a modern városi betyárok menő öltözeteiben születtek újjá. Elsődleges szempont volt a kollekció tervezésénél a kényelem, a praktikum és az individuális hangulat megtartása. A praktikum leginkább a bélelt pufi dzsekikben jelenik meg, illetve az átgondoltság jellemzi a szövetkabátokat is, melyek bélése kivehető, így az átmeneti évszakokban is betölti funkcióját. A funkcionalitás jegyében születtek a szabályozható bőségű, variálható rétegekben felépíthető darabok, valamint a nagy sziluettek. A részletek, mint például a kabátok bélése, patentozása szintén utalnak az inspirációs alapra: a patentok mögött „CLOSED” feliratú szalag jelképezi a filmben bezárt férfiakat. A márkára jellemző apró részlet gazdag kivitelezés ebben a szezonban sem maradt el: megjelenik a kézi hímzés a szőrmében, kör alakban, amely utal a filmben látott sánc alakjára. Színhasználatban sötétzöld, méregzöld, katonai zöld, olajzöld, fekete, szürke, bézs, homokszín, részleteiben púderrózsaszín és ezüst elemek jellemzik a kollekciót. Alapvetően a puritán árnyalatok dominálnak a film hangulatát visszaadva.

A teljes lookbookért kattints a képre!


Hol: zsigmonddoramenswear.com