Celeni 2017. őszi-téli kollekció

2017. október 05.
A Celeni új kollekcióját egy olyan időszak igézte meg, ami még ma is jelentősen meghatározza Budapest látványvilágát. A századforduló alatt szapora léptékkel fejlődő gazdaság a kultúra és a művészet felpezsdülésével járt. Fővárosunk az amerikai modernizáció tempójában lüktetett, ez a ritmus pedig mindenhol megjelent, örök nyomait hagyva például az építészeten.

Ezért döntött úgy Cselényi Eszter, hogy inspirációként egy épületet vesz alapul, amely átívelve egy teljes évszázadon köti össze ezt az korszakot a jelennel. Választása a Hajós utca 32-re, a Szedő Házra esett, amelynek nem csak a külleme magával ragadó, de a története is, amit elmesél. Elnevezését a papírgyáros házaspárról kapta, akik az 1900-as évek elején megvásárolták, az akkor még jóval központibb szerepet betöltő Váci körúthoz (mai Bajcsy Zsilinszky) közel eső telket. Az erre épülő lakóház lényegében minden részletét tekintve tisztán és egységesen szecessziós. A házaspár külön kérése volt a virág díszítésekre fektetett nagy hangsúly. Ólom ablakait pedig a méltán híres császári- és királyi udvari üvegfestő, Róth Miksa tervezte. A legfelső emeleten egy műterem lakás került kialakításra, innen az a műterem tető, amely az egész lépcsőháznak máig egy egyedül álló rejtélyes hangulatot kölcsönöz.

A lépcsőházban található különböző ornamentikákat, különböző technológiákkal érzékeltettünk. Az ablakokon lévő madár, a lépcsőház padlója, indái és virágai mind egy saját tervezésű printben találkoznak. A kovácsolt vas korlátok szabadon áramló stilizált növényvilág motívumait hímzés formájában helyezték fel a ruhákra. A szecessziós formák (összefutó vonalak, hullámok) pedig megjelennek a plisszírozásban, valamint egy különleges bordázott elasztikus anyagban. Róth Miksa púder ablakai, a lépcsőház tégla színű kopott falai, a korlát bronzos árnyalatai a kollekció alapszíneit képezik. Az anyag használat és stílus világ pedig arra a korra és benne arra a Szedő feleségre reflektál, aki képzeletünkben itt a jelenben is makulátlan, modern megjelenésű, elegánsan képviselve a rég múlt idők klasszikus értékeit is.

A kollekció kiegészül Kármán Orsi Karman for Celeni – Gold Sense AW17 kollekciójával. Áttetsző, légies formák, aranyfüst lemezekkel ékesített organikus burjánzás. Minden darab a szecesszió organikus természeti formáit idézi. A légiességet, a virágszirmok finomságát és könnyedségét az áttetsző alapanyag teszi éterivé, amelyet a tervező ebben a szezonban különleges arany-füst bevonattal egészítette ki. A hő hatására kialakuló formák páratlan technikája és a speciális „aranyozás” egyertelműen az inspirációs forrásként meghatározott Art Nuovo világába emelte a kollekciót. Különlegessége az egyedi kialakításban és technikában rejlik. Minden egyes darab más és más, megismételhetetlen.

A teljes lookbookért kattints a képre!

Fotó: Liziczai Réka