Ezért jobbak a magyar gyümölcsök!

2012. június 19.
A fáról leszakított, érett alma sokkal zamatosabb, mint az, amelyik több száz kilométert zötykölődik egy sötét ládában, mire ideér. Persze ez utóbbi is csábítóan piros, de az íze valahogy nem az igazi. Jonatán, starking, magyar kajszi, besztercei szilva… Csak néhány a magyar gyümölcsfajtákból, amelyek a külföldi import miatt egyre inkább háttérbe szorultak. A Szívügyünk a magyar gyümölcs! egyesület ezen szeretne változtatni, céljuk, hogy minél szélesebb közönséggel ismertessék meg a hazai gyümölcsök értékeit.


A magyar gyümölcs titka

Gyümölcseink kiváló minőségében alapvető szerepet játszik a magyar talaj, amely nagyon gazdag ásványi anyagokban: a Kárpát-medencét sokféle hegyi és tengeri üledékes ásvány töltötte fel, több helyen akár 7000 méter mélységig. Ezek az ásványok adják a gyümölcsöknek a talajon át a magas minőséget, köztük például a kálium, amely a magas cukortartalom, az íz- és zamatanyagok kialakulásában nélkülözhetetlen. Ezeket az ásványokat érezzük a magyar gyümölcs kiváló ízében.

A másik titok a magyar mezőgazdaság. A gyümölcstermesztés ugyanis nálunk még ma is a hagyományosan kis területű ültetvényeken zajlik, sok kézi munkával, kevesebb vegyszerrel, a fák gondos, egyedi kezelésével – ellentétben a déli és nyugati iparszerű termesztéssel.

Tízszer annyi vitamin

A magyar gazdák hagyományosan egymás után érő fajtákat ültettek, így biztosítják, hogy a szezon egészében mindig megfelelően érett termést lehessen szedni. Ez azért is fontos, mert a gyümölcs íze mellett a tápértéke is az érettségétől függ. Az aromaanyagok csak egy adott érettségi szint után jelennek meg, és az ízt meghatározó cukortartalom is folyamatosan emelkedik az érés során. Az éretten szedett gyümölcs emellett sokkal több C-vitamint is tartalmaz, mint az, amelyet idő előtt szüreteltek. A vitamintartalom azonban gyorsan csökken, szüret után egy nappal a termés C-vitamin-tartalmának már körülbelül 10 százalékát elveszíti. A magyar gyümölcs éretten szüretelve és frissen fogyasztva tehát tízszer annyi vitamint tartalmaz, mint a tíz napot utazó importgyümölcs!

Olvasd el cikkünket a közösségi gazdálkodásról a júliusi lapszámunkban, rövid verzióját a weboldalunkon is megtalálod!