Hozz képbe! pályázat – Kincses Edit: Elavult sztereotípiák gyönyörű eltörlői

2020. április 06.
A Hozz képbe! pályázatunk egyik győztes írását olvashatjátok.

Három vonzó és tehetséges színésznő, akik számára életük legmeghatározóbb perceiben is első az összetartás: a 2020. január 5-én megrendezett 77. Golden Globe-gálán készült ikonikus képpel Renée Zellweger, Scarlett Johansson és Nicole Kidman örökre beírta magát a díjátadók történelmébe.

A megható és igencsak példamutató gesztusra nem sokkal az ünnepség kezdete előtt került sor, amikor a három színésznő a filmes világ legjava és a kamerák forgatagában megállt egy pillanatra, hogy egymás kezét fogva mondjanak köszönetet, és üzenjék a világnak: itt vagyunk, együtt, megcsináltuk!

A pillanat jelentőségét és a női összefogás minden nehézséget áthidaló erejét még inkább mutatja, hogy Renée (Judy) és Scarlett (Házassági történet) ugyanabban, a drámakategóriában indultak a legjobb női főszereplő díjáért, amit végül Renée zsebelt be. Nicole-t pedig a legjobb női főszereplő díjára jelölték a Hatalmas kis hazugságok HBO-sorozat második évadjában nyújtott kiváló alakításáért drámasorozat kategóriában. Nicole egyébként legutóbbi, rendkívül kényes, ám annál aktuálisabb témákat feszegető Botrány című filmjében két másik briliáns szőkeség, Charlize Theron és Margot Robbie oldalán hívja fel a figyelmet a nők elleni szexuális zaklatás súlyosságára, testük tárgyiasítására, nyíltan hangot emelve a nőkre nehezedő megfélemlítés és elnyomás ellen.

A büszke és megindító kézszorítás nem csupán a három színésznő egyéni sikereinek szól, hanem az ő általuk, és a hozzájuk hasonló nők által megtestesített szerepek sikerének, illetve az általuk elért eredményeknek is. Napjainkra például jócskán vesztettek létjogosultságukból a szőke nős viccek, ami részben annak köszönhető, hogy a nőket egyre inkább a férfiakkal egyenrangú félnek tekintik az oktatás, a karrier és munka világában. Így vált a kétbalkezes és mindig szerencsétlen Bridget Jonesból Oscar-díjra érdemes Judy, vagy a felfedezésétől kezdve dögös szexistennőként számon tartott Scarlett Johanssonból az élet nagy leckéit keservesen megtanuló, elvált családanya a Házassági történetben.

Úgy tűnik, a girl power sosem megy ki a divatból – akárcsak a szőke. Mára pedig a nők helyzetével és a róluk való gondolkodással együtt egy kicsit a tündérmesék is változtak: a világot kézben tartó férfiak mellett megjelentek a Renée-hez, Scarlett-hez és Nicole-hoz hasonló, álomszép Armani Privé, Vera Wang és Ateiler Versace ruhákba bújt, modern hercegnők, akikre legalább annyira megéri várni, mint arra a bizonyos szőke hercegre.