Akadálytalanul betalálni a másik szívébe – interjú Háy Jánossal

2021. március 16. |

Az alkotásról, a (hosszú) párkapcsolatokról, a veszteségről és az öregedésről kérdeztük az egyik legjelentősebb kortárs írót. Háy János szerint nincs olyan sok különbség közöttünk; a korral egyre hasonlóbbá válnak a párok életútjai, a gyerekek ismétlik a szüleik hibáit és mindannyiunknak nagyon tud fájni, ha elveszítünk valakit. Az író pedig mindezt alaposan megfigyeli és leírja. Felkérésünkre Háy János három novellát is írt.

A történeteid tele vannak kifejezetten mai alakokkal, helyzetekkel. Amennyire tudom, nem élsz nagy társasági életet, akkor honnan ismered ezeket a karaktereket, szituációkat?

Figyelni kell. Az élet itt van bennünk és mellettünk. Az első Marie Claire-novella főszereplője például Angliában él. Annyi történetet hall az ember maga körül, párok élnek távkapcsolatban, szülők és gyerekek évente csak egyszer-kétszer találkoznak, ezek önkéntelenül bepörögnek az írásba. Nekem mindhárom gyerekem itthon él, de a közvetlen környezetemben a gyerekek már hetedhét határon túl vannak. Egyébként meg nincs olyan sok különbség közöttünk, mindannyian szeretni akarunk, szeretve akarunk lenni, társat, családot szeretnénk, vágyunk a jóra. Hasonló életet élünk, ami attól egyedi, hogy épp mi éljük.

A párkapcsolatok alakulására vonatkozóan elég lesújtó képet festesz. Előbb-utóbb vagy megcsalják, vagy megunják egymást az emberek.

Ez van körülöttünk. Nem én találtam ki, hogy milyen állapotban vannak a párkapcsolatok. Hozzá kell tenni, hogy elég könnyű volt az ősembernek, neki 10-15 évig kellett a jó kapcsolatot fenntartani, amiből ráadásul öt év biztos nem szólt másról, csak a betegségről. Most pedig 25-től 80 éves korunkig kéne fenntartani egy házasságot… Jó volna, ha sokaknak sikerülne, én ennek drukkolok, hiszek a hosszú kapcsolatokban, szerintem közösen átélni az életet nagyon izgalmas dolog, de ez hullámvölgyek nélkül biztos, hogy nem tud megvalósulni.

Ezt már láttad?

Pura Poesia #17 - Háy János: „Kifejteni az aranyat”

Pura Poesia #17 - Háy János: „Kifejteni az aranyat”

32 – ez ma a kedvenc száma Háy Jánosnak, akivel legújabb könyvének megjelenése kapcsán beszélgettünk kötelező irodalomról, kedvenc szerzőiről, Tandori Dezső értéséről és arról, miért volt hasonló Vörösmartynak lenni, mint ma női szerzőnek. A Kik vagytok Ti? 32 szerzőjéről a Pura Poesia interjúja rövidítve – fogadjátok szeretettel.

Van valami megfejtésed rá, hogy kinek, hogyan sikerülhet, vagy ez csak a szerencsén múlik?

Sok mindenen múlik, de azt például hülyeségnek tartom, hogy sokan rögtön szétmennek, amikor jönnek az első problémák, hogy semmi más megoldással nem számolnak, csak a válással, és adott esetben néhány gyerek is ott marad a szétesett kapcsolat martalékaként. Aztán az új házasságban születnek új gyerekek, rá se fér a rokonság a családi fotóra. Persze előfordul az is, hogy a házasság megmarad, és a gyerekek pokoli viszonyok között nőnek fel. Nem tudom, hogy mi a megoldás… túl hosszan élünk. Úgy látszik, van ára a hosszú és jó minőségű életnek.

Fotó: Galgóczi-Németh Kristóf

A teljes interjú a Marie Claire 2021/2-es, március 10-én megjelent számában olvasható. Háy János – Nyolc betű című – novellája szintén ebben a lapszámban jelent meg.

Megjelent a friss Marie Claire – 2021/2.

Megjelent a friss Marie Claire – 2021/2.

Megjelent a több elemében is megújult Marie Claire magazin 2021/2. lapszáma. A címlapon Penelopé Cruz, aki mesélt a járvány miatti megváltozott hétköznapjairól és arról is, hogy ismét Pedro Almodóvarral készül forgatni. A szezon kezdetekor aktuális divat- és szépségtrendeket most egy 20 oldalas Beauty Extra melléklettel egészítettük ki, amelyben a bőrápolásra fókuszálunk.

Szólj hozzá te is!

Még több Magazin

A lovak lehetnek a legjobb pszichológusaink egészség

A lovak lehetnek a legjobb pszichológusaink