A női közösségek ereje – együtt sikerül

2022. március 13.
Az anyasággal járó kérdések, egy hasonló diagnózis vagy egy táskányi kozmetikum is összeköthet bennünket. A női közösségeknek óriási ereje van – legyen szó az élet legkülönfélébb területeiről.

#nemluxustaska

A szervezők idén közel 14 ezer – már használt, de jó állapotban lévő – női táskát gyűjtöttek össze, megtöltve mindet a nők számára nélkülözhetetlen higiéniás termékekkel.

noi-korok-sikere

„Korábban azt terveztem, hogy szociálpszichológus leszek, és társadalmi tanulmányok irányába indultam el, ami eleve feltételez egyfajta emberbarát hozzáállást – kezdi Huszka Ágnes társalapító. – Végül vállalkozást indítottam: stílustanácsadó, sminktanácsadó, személyi stylist vagyok. Az ügyfeleim hétköznapi emberek, főként nők, akik szeretnék jobban érezni magukat a bőrükben. A vendégkörömnek nem okoz problémát megvenni egy jobb tusfürdőt vagy parfümöt, de rengeteg nőnek – akikről talán nem is feltételeznénk – igen.”

„Valóban voltak prekoncepcióink arról, kik fogják kapni a csomagokat – mondja Kovács-Pálffy Anna, aki szociális munkásként abban segít, hogy az adományok a Máltai Szeretetszolgálat intézményrendszerén keresztül eljussanak azokhoz, akiknek valóban szükségük van rá.  – Első körben meghatároztunk néhány csoportot, de aztán rájöttünk, hogy jóval többen igénylik ezeket az alapvető dolgokat. Egy nem hivatalos hazai statisztika szerint minden tizedik nőt érint a menstruációs szegénység (számukra nem elérhetőek az alapvető női intimhigiéniás termékek). A kampányunknak nemcsak támogatói, de befogadói oldalról is híre ment, és egyre többen kerestek fel, mert tudták, hogy különösebb magyarázkodás nélkül tudnak hozzám fordulni.”

Cserta Szandra, a kampány ötletgazdája az adományozói oldalról is mesélt. „Nekik legtöbbször az okozza a problémát, hogy túl sok dolog van az otthonukban, nincs rendszer, és egész egyszerűen zsúfoltnak találják a teret. A kezdeményezés számukra is egy kis kitekintés, hiszen azzal, hogy a már feleslegessé vált, de jó állapotú táskájukat másnak adják, nemcsak örömet tudnak szerezni, de valószínűleg jóval tudatosabbak lesznek ők maguk is a menstruációs szegénységgel kapcsolatban.”

Infó: #nemluxustaska

„Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány

Magyarország egyetlen hivatalosan bejegyzett közhasznú civil szervezete, amely az endometriózissal küzdő nőket támogatja. Orvosokkal, egészségügyi dolgozók és alternatív terápiával foglalkozó szakértők segítik a munkájukat.

noi-korok-sikere

„Amikor 2009-ben szembesültem a diagnózisommal, nem találtam olyan felületet, közösséget, ahol további információhoz juthattam volna – mondja Salamon Adrienn, az alapítvány kuratóriumának elnöke. – Akkoriban még cikkek sem nagyon jelentek meg magyarul, külföldi oldalakat kellett böngésznem. A műtétem után megkerestem a témában jártas segítő szakembereket, hogy mi lenne, ha elkezdenénk szélesebb körben beszélni erről, hogy a nők minél előbb felismerjék a tüneteket, és megfelelő kezelésben részesülhessenek. Először civil klubként, 2014 óta pedig hivatalos alapítványi keretek között segítjük a hozzánk forduló nőket. Az endometriózis az élet számos területére kihatással lehet – a párkapcsolattól kezdve (gondoljunk csak a fájdalmas szexuális együttlétre vagy a meddőségre) a munkahelyi teljesítményig, és 12–50 éves kor között bármelyik nőt érintheti. A családtagok, férjek is egyre inkább szeretnének képbe kerülni, érdekes fejlemény például, hogy a rendezvényeinken már fele-fele arányban vesznek részt nők és férfiak.”

Infó: endometriozismagyarorszag.hu

EMMA Egyesület

Egy anyákat segítő, cselekvő és aktív női közösség. Bár székhelyük Budapest, tevékenységünk nem korlátozódik a fővárosra: igyekeznek a lehető legszélesebb és legsokszínűbb csoportokhoz eljutni.

noi-korok-sikere

„Az én motivációm és erőforrásom, ahogy és amiért ezt a munkát az EMMA-ban végzem, nagyon személyes – magyarázza Fazekas Pálma, az egyesület elnöke, szociálpolitikus, mentálhigiénés szakember. – Amikor egyedülálló anya voltam pici gyerekkel, akkor találkoztam egy ehhez hasonló, megerősítő közösséggel, ami sorsformáló és énerőt adó tapasztalat volt. Megtanultam részt venni az adott közösség életében, elköteleződni a társadalom egészét érintő ügyek mellett. Az egyesülettel támogató csoportokat szervezünk, közösségi dúlaszolgálatot biztosítunk rászoruló anyáknak Alsózsolcán. Információt szolgáltatunk, érdekérvényesítő munkát végzünk, szakemberek munkáját segítjük tudásátadással, az EMMA Segélyvonalat pedig ingyenes zöld számon lehet elérni – szülés előtt és után. Segítőként, szakemberként és sorstársként elsődlegesnek tartjuk, hogy a nők szüléssel és anyasággal kapcsolatos szenvedéstörténetei elbeszélhetőek legyenek – vagyis, hogy egyéni és társadalmi szinten is teret és elismerést kapjanak. Mindenki, aki meghallgatja vagy elolvassa az anyák valóságáról szóló történeteket, egyben tanúvá is válik.”

Infó: emmaegyesulet.hu

Szerző: Balázs Laura Fotó: Horváth Barnabás, Gergely Dóra @nemluxustaska, EMMA Egyesület, Veronika Oliinyk, Malte Mueller, Popmarleo – Getty Images

A teljes cikket keresd a friss Marie Claire-ben!