Saját készítésű lakóautóban utazza körbe a világot a magyar lány

2022. szeptember 14.
Egy magyar lány, egy holland fiú és egy saját készítésű lakóautó. Ez Renáta, Wanja és a négy keréken guruló otthon, Rozi (elegánsabban Rosie) története, egy hosszúra nyúlt kaland Dél-Európában.

Renáta Nyíregyházán élt. A középiskola elvégzése után úgy döntött, hogy külföldre költözik, bár ez nem volt annyira megszokott a környezetében. Ő mégis úgy érezte, hogy nagyon szeretne megismerni más kultúrákat, embereket. Öt évnyi írországi életet még két év hollandiai követett. Aztán jött a világjárvány, ami az ő életét is felforgatta. Először is hazaköltözött Magyarországra. És ha már itt volt, úgy döntött, hogy megvalósítja egy régi álmát: lakóautóvá alakít egy furgont. Ausztriában talált megfelelő járművet, amelyet azután a nagypapája segítségével kezdett el átalakítani. „Ő tanított meg mindenre. Bár már idős, minden tudását át tudta adni nekem, és együtt megépítettük az otthonomat.”

rozi-lakoauto-kaland-europa-renata

Az építés 2021 első félévét ölelte fel. Mint egy munkahelyre, úgy ment ki minden nap a kocsihoz, fúrt, faragott, és első körben persze tervezett. Az előkészítés, a sok csiszolás, az alapozás, a festés, a szigetelés rengeteg időt igénybe. „Az egyszerűségre törekedtem, úgy gondoltam, fontos, hogy ha valami elromlik, azt meg is tudjam majd javítani. Ezért nincsenek a falakban vezetékek, egyszerű a vízrendszer, minden könnyen szerelhető.” Mára már több ezer kilométer van mögötte Rozival, mert így nevezte el a 18 éves járművét. Oldala az Instagramon @rosie.thevan néven található meg. A tapasztalatok meghozták a változtatás igényét is, néhány dolgot év végén, amikor vizsgára megy az autó, át szeretne alakítani, például a konyhapultot, ami, mint kiderült, nem elég nagy. „De engem boldoggá tesz, hogy van egy otthonom. Nekem csak annyim van, amennyit az autóban magammal viszek, és ez boldoggá tesz. Nekem a kevesebb tényleg több.”

rozi-lakoauto-kaland-europa-renata

Miután Rozi elkészült, és a határok is újranyíltak, Renáta visszatért egykori lakhelyére. Itt találkozott össze egy helyi sráccal, akivel ismerték ugyan már egymást korábban is, de a kapcsolatuk most hamar komollyá vált. És mi történik akkor, ha a szerelem Hollandiához köt, miközben te csak szelnéd a kilométereket országokon át? Renáta elmesélte a tervét a barátjának, Wanjának, aki egy pillanatot sem tétovázott, másnap felmondott a munkahelyén, hogy együtt indulhassanak felfedezni Dél-Európát. Sokan csak egy érdekesebb vakációnak tekintik a lakóautós utazást, Renáta valódi célja a hosszú utazással azonban az, hogy rájöjjön, hol szeretne élni. És, mint mondja, a lakóautóval egy csomó macerát – lakásbérlést, bankszámlanyitást, regisztrációt – meg lehet úszni. Ha nem tetszik egy hely vagy közösség, akkor tovább áll. Szerencsére indonéz–holland párja is többször élt már távol a lakóhelyétől, így könnyen alkalmazkodik más kultúrákhoz.

Úgy tűnhet, a lakóautózás a teljes szabadságot jelenti, de számos országban szigorú szabályok vonatkoznak a vadkempingezőkre. Máshol, mint például Spanyolországban vagy Portugáliában, jóval megengedőbb a rendszer. Eközben a hollandoknál, a lakóautózás koronázatlan királyainál kemény előírások vonatkoznak rájuk. Beszélgetésünkkor Renáta épp Portugáliában töltött el néhány hetet a kedvesével, de mire a cikkünk megjelenik, jó eséllyel már Olaszországban fognak dolgozni egy kempingben. De ne ugorjunk ennyire előre. Renátáék kocsiba ültek, és nekivágtak a nagyvilágnak. Nem teljesen ad hoc utaznak, hetente egyszer azért átbeszélik, hogy mennyit akarnak vezetni, mit néznének meg, vagy épp hol éjszakáznának szívesen.

rozi-lakoauto-kaland-europa-renata

„Adunk magunknak egy irányvonalat, amitől aztán persze el lehet térni. Most épp Portugáliában önkénteskedünk, ezt megterveztük. A Workaway rendszerén keresztül keresünk helyeket, dolgozunk néhány hetet, aztán megyünk tovább.” Sokféle munkát végeznek – úgy heti 25 órában –, pénzt nem kapnak érte ugyan, de étkezést és szállást igen. Vigyáztak házakra, őriztek alpakát és csirkét, segédkeztek lakókocsi-felújításban. „Ez arra jó, hogy jobban megismerjük a helyeket és az ott lakókat, és ne csak sétálóutcákat meg műemlékeket lássunk, mint a turisták. Ráadásul általában ráadásul kisvárosokban állunk meg, ahová egyébként nemigen keverednénk el. A délieket lazának találjuk. Amikor minden annyira bonyolult a világban, akkor nagyon jó látni, hogy az itt élők nem gondolják túl a dolgokat.”

Szerző: Zimre Zsuzsa Fotó: Barnucz Renáta

A teljes cikket keresd a Marie Claire friss lapszámában!