Nagy Katica: „Régóta vártam egy ilyen feladatra”

2022. október 06.
Gyerekkora óta szinkronizál, 2019-ben Zsótér Sándor osztályában végzett a Színművészetin. Láthattuk többek között a Magdolna címszerepében, ő alakította játszotta a volt barátnőt a Rossz versekben, és a tévénézők is megismerhették őt a Mintaapák című sorozatban. Katica életében épp most válik valóra minden színésznő álma: ő alakítja Emmát a Semmelweis Ignác életéről készülő filmben, amely jövőre kerül a mozikba. A forgatás egyik szünnapján beszélgettünk.

Meg szerettem volna nézni az Instagram-oldaladat az interjú előtt, de privát a profilod. Egy színésznő privát profillal… ezt magyarázd meg, légy szíves.

Ez csak néhány hónapja van így, korábban nyilvános volt a profilom, és inkább színészi portfólió volt, sok mindent osztottam meg a munkáimról. Mostanában inkább személyes fotókat tettem fel. Mind inkább kezdtem azt érezni, hogy zavar, amit sokan az Instagramon képviselnek, hogy hamis képet mutatnak magukról, nem a valóságot osztják meg. Nekem ez egyre kevésbé szimpatikus, nem szeretnék a része lenni. A valóságot, a valódi önmagamat szeretném képviselni. Közben azt is gondolom, hogy a korábbi vagy az aktuális munkáimról minden elérhető online, fenn van a port.hu-n, az iMDb-n, bárki megtalálhatja. És igen, van Instagram-fiókom, de szeretem kontrollálni, hogy ki látja, amit közzéteszek.

nagy-katica-marie-claire-cimlap

Vasárnap reggel beszélgetünk, ami igen ritka interjúidőpont. Éppen gőzerővel forgatsz, tiéd a női főszerep a Koltai Lajos által rendezett Semmelweis című filmben. Voltál már ennyire elfoglalt életedben?

Talán a főiskolán, de az egészen más típusú igénybevétel volt. Most napi 12 órát forgatunk, reggel hat körül jön értem az autó, és este nyolc felé érek haza, miután megszabadultam a sminktől. Ilyenkor viszont egyáltalán nem tudok még pihenni, ezerrel pörgök, átrendezem a lakást, kitakarítok, főzök valamit. Van este 11 is, mire le tudok nyugodni. De persze nagyon élvezem.

A legendás orvosról szóló film nagyszabású és nagy költségvetésű alkotás, amelyben a címszerepet Vecsei H. Miklós játssza. Mennyire más egy ilyen „klasszikus” forgatáson dolgozni, mint az eddigi munkáid?

Egyrész ez valóban egy iszonyatosan profi produkció, a jelmeztervezőtől a fodrászig mindenki a maximumra törekszik. De túl azon, milyen nagyszabású, ott van egy sokkal fontosabb dolog: ebben a filmben minden körülmény adott, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújthassam színésznőként. Koltai tanár úr és én remekül tudunk együtt dolgozni, a kezdetektől egymásra vagyunk hangolódva, és Emma szerepe igazán szép és nagy feladat. Koltai tanár úr azzal kért fel, hogy azt mondta, ez a mi forgatókönyvünkben az a női szerep, amelyet valószínűleg minden színésznő szeretne eljátszani.

nagy-katica-marie-claire-cimlap

Azt feltételezem, fiatal színésznőként ez nagy nyomás is lehet.

Amit a szereppel kapcsolatban elmondtam, az mind olyan dolog, amitől a legtöbben megijedtek volna. Én is megijedtem, de amellett, hogy szakmailag milyen nagy lehetőség ez nekem, azt is láttam, hogy emberileg nagyon jó helyen vagyok, ami hatalmas segítség. Koltai tanár úr határozott, de nyugodt ember. A legjobb kezekben vagyok. Nagy a nyomás, minden egyes nap a legjobbat kell nyújtanom.

Mesélsz kicsit a közös munkáról Koltai Lajossal?

Alapvetően maximalista vagyok, ami terhessé is válhat. Néha el tudok bizonytalanodni, hogy elég jó lett-e a jelenet. Ha nem vagyok elégedett, ő megengedi, hogy még egyszer felvegyük. Mindig meg tud nyugtatni, amire sokszor szükségem is van. És van olyan is, hogy ő kéri, hogy menjünk neki harmincadszorra is, de ilyenkor mindenki tudja, hogy ez azért van, mert azt szeretné, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Rengeteg visszajelzést ad a többiek munkájára, minden este megnézi az aznap felvett anyagot, és másnap átbeszéli velünk, mik az észrevételei. Rendezőként nagyon nagy amplitúdókat vár el, és közben olyan színészi állapotokat, olyan oldalaimat hozza ki, amelyeket eddig senki.

Kimondhatjuk most, amikor még el sem készült a film, hogy ez a szakmai életed egyik leginkább meghatározó mérföldköve lesz?

Nem akarok ezzel kapcsolatba szerénykedni, számomra ez egy one way ticket. Egy soha vissza nem térő alkalom és lehetőség. Régóta vártam egy ilyen feladatra.

Szöveg: Lami Juli Fotó: Zsólyomi Norbert Helyszín: Biokert Szigetmonostor – Pető Áron Biogazdasága Smink: Kiss Csilla Haj: Radván Simon

Az interjú folytatását elolvashatod a friss Marie Claire-ben!