Két díjnyertes cannes-i film is a CineFesten lesz látható először Magyarországon

2022. szeptember 03.
Két cannes-i díjnyertes játékfilm is meghívást kapott a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A Szent pók a legjobb színésznő díját érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiválján, míg a Fiú a mennyből a legjobb forgatókönyv elismerését érdemelte ki. Mindkét alkotás hazai premierje a CineFesten lesz.

Két játékfilm is meghívást kapott a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A fesztivál idén szeptember 9–17. között kerül megrendezésre.

Az iráni származású Ali Abbasi svéd koprodukcióban készült, Szent pók című alkotása Zar Amir Ebrahimi révén a legjobb színésznő díját nyerte meg májusban a világ legrangosabb cannes-i filmfesztiválján, Cannes-ban. A Szent pók megtörtént eseményeket dolgot fel: a film főhőse egy vallásos családapa, aki a szent iráni város, Meshed bűntől való megtisztítását tűzi ki célul, ezért prostituáltak meggyilkolásába kezd. A sorozatgyilkos Saeed Hanaei 2000-2001-ben 16 nőt gyilkolt meg, mire kézre kerítették. Letartóztatásakor isteni küldetésre hivatkozva védekezett a bíróságon, megosztva az iszlám állam vallásos társadalmát.

cannes-film-cinefest-magyarorszag-miskolc

Szent pók

Nagy várakozás előzte meg Cannes-ban Tarik Saleh dán–svéd koprodukcióban készült, Fiú a mennyből című thrillerének bemutatóját. A Fiú a mennyből végül a legjobb forgatókönyv díját nyerte el Cannes-ban. A kairói eset című politikai thrillerével már számos elismerést begyűjtő svéd rendező ismét a kiváló skandináv színész, Fares Fares főszereplésével készített bűnügyi mozit. A történet gyújtópontja a legnagyobb imám halála, akinek utódlása elkeseredett helyezkedésbe, korrupcióba, bűncselekményekbe torkollik. És miközben a hatóságok sikertelenül igyekeznek a vallásos közegben világi nyomozást folytatni egy gyilkosság miatt, az események középpontjába kerül egy fiatal, aki a hatóságok beépített embereként manipulálja a vallásos közösséget.

cannes-film-cinefest-magyarorszag-miskolc

Fiú a mennyből

A két szuggesztív thriller magyar premierje egyaránt a szeptemberi 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz. A filmek országos mozibemutatója a késő ősz folyamán várható.

Olvass tovább!