Fábián Évi képeiből nyílik kiállítás női példaképekről

2022. október 15.
Fábián Évi harmadszor is indokoltnak érezte a Nők Magyarországon című kötet létjrejöttét. 88 fekete-fehér portré nőkről, akikre itthon (is) büszkék lehetünk. Minden egyes fotót Horváth Zsuzsanna szó-képei kísérnek.

Fábián Évi harminc éve fotózik, kedvenc műfaja a portré. Néhány év Berlin után, ismét Budapesten dolgozik szabadúszó fotográfusként. Fotóriporteri munkája mellett tevékenysége középpontjában 2004 óta a nők fotózás áll. Eddig már két kötetet szentelt női példaképekről készült fotóinak, melyekkel a köteteken túl kiállításokon is találkozhattak az érdeklődők.

Fábián Évi fotóművész

Egy társadalom jellemzésében komoly szerepet játszik, hogy miként viszonyul a nőkhöz. Mivel Magyarország a nők reprezentációjában továbbra sem jár az élen, Évi fontosnak tartotta, hogy a Nők Magyarországon kötet folytatódjon. Ahogy az első két könyvében, most is felhívja a figyelmet azokra a női példaképekre, akik értékteremtők, irányt mutatnak, akikre jó büszkének lenni.

Ismét 88 nő: tudós, sportoló, színész, író, vállalkozó, énekes, aktivista. Közös bennük a szakmájukkal szembeni alázat, az értékteremtés és a hitelesség. „Egy láthatatlan hálót szövök, a csomópontok maguk a nők – meséli Évi. – Előbb vagy utóbb talán a csomópontokat összekötő szálak is láthatóvá válnak, amikor a nők felismerik a közös erejükben rejlő lehetőségeket. Fontos, hogy elismerjük egymást és felhívjuk a figyelmet a legkülönbözőbb tevékenységekre és teljesítményekre, mert ezektől tud működni egy érett társadalom. Az irigység és a gyűlölet gátolják a fejlődést és az egyén önmegvalósítását.”

Évi vállalt szándéka, hogy ezt az erőt és tudást könyve segítségével láthatóvá tegye és közösséget formálva megsokszorozza azt.

fabian-evi-es-horvath-zsuzsanna

A legújabb válogatásban szereplő hölgyek közül van, aki közszereplő, és már több ízben elismerték munkásságát, és van, aki mikroközösségében tevékenykedik. Van, aki még pimaszul fiatal, és van, aki már túl van élete jelentős részén. 88 nő, akikre felnézhetünk, akiktől inspirációt, motivációt kaphatunk. Annál is inkább, mert a kötet képeit most kiállítás formájában is megtekinthetik az érdeklődők.

Az Esterházy Magyarország Alapítvánnyal együttműködésben létrejött tárlat október 19-től látogatható a Társalgó Galériába (1024 Budapest, Keleti Károly u. 22.).

A friss Marie Claire-ben a kötet három szereplőjét is megismerhetitek.