Négylábú terapeutával a világ körül: Pumpkin, az utazó cica

2023. április 09.
Kempingezik, kajakozik, túrázik és étterembe is szívesen jár Pumpkin, a cicalány – ha épp nem dolgozik. A terápiás macska missziója, hogy mindenkit jókedvre derítsen maga körül.
Négylábú terapeutával a világ körül: Pumpkin, az utazó cica

A fajtaleírás szerint a ragamuffin macska egy igazi családi házi kedvenc, egyszerre türelmes, kedves, hűséges, kíváncsi, nem bánja a cirógatást, rajong a gazdájáért, szereti a gyerekeket és a többi állattal is jól kijön. Szelíd óriás hírében áll, megesik ugyanis, hogy tizenegy kilósra nő. A fenti jellemzés tökéletes példája Pumpkin, a kaliforniai székhelyű négylábú influenszer, aki az USA keleti partján született, és mindössze pár hónapos volt, amikor átszelte az országot, hogy a gazdájával, Savanna Kieferrel San Franciscóban telepedjen le. A fiatal lány a Stanford Egyetem végzős pszichológushallgatója.

Bekövethető világjáró

A gazdi beszámolóiból kiderül, hogy Pumpkin kalandor énje már kiskorában megmutatkozott: az ablakban ült és kitartóan nyávogott, hogy a nő értésére adja, a négy fal között ülni számára nem elég. Eleinte csak a ház körül rótták a köröket, amelyeket azután hosszabb séták, majd tengerparti kirándulások követtek. A kiruccanásokat természetesen rendre a cica aktuális kedve alakítja, ha megunja a gyaloglást, felkéredzkedik a gazdája karjaiba vagy a cicahátizsákba, hogy onnan élvezze a kilátást. Pumpkint ma már nyugodtan nevezhetjük világutazónak, és saját közösségi profillal is rendelkezik, bekövethető az Instagramon és a TikTokon is.

Felér egy terápiával

A macska nemcsak az utazásokat, de minket, embereket is nagyon szeret, és ezt intenzív dorombolással hozza a tudomásunkra. Személyisége elvarázsol szinte mindenkit, akivel csak találkozik, sokan megállnak, megcsodálják, megsimogatják. Mivel Pumpkin gazdája pszichológiát tanul, hamar jött a felismerés: a bolyhos állat felér egy terápiával. Olyannyira komolyan gondolta ezt, hogy nem nyugodott, amíg cicája terápiás képességét hivatalos okmány nem igazolta. Végül az Egyesült Államok egyik legnagyobb tematikus nonprofit szervezete, az állatmentéssel, rehabilitációval, örökbefogadással és edukációval foglalkozó Peninsula Humane Society minősítette Pumpkint terápiás állattá.

Végigdorombolt vizsga

A vizsgálatok során nemcsak a négylábú temperamentumára voltak kíváncsiak, de megnézték, hogyan reagál a kerekesszékre, a járókeretre, illetve a bökdösésre, a piszkálásra. Pumpkin gond nélkül átment a vizsgán (hogy pontosak legyünk, végigdorombolta az egészet), és hivatalosan is ő lett a szervezet társállatasszisztált terápiás programjának egyetlen terápiás macskája. A rendkívül jó rezgésű cicára hatalmas a „kereslet”, a szervezethez ugyanis sok megkeresés fut be olyan közösségektől, iskoláktól, ahol – különösen stresszes időszakokban – terápiás állatokkal próbálják oldani a feszültséget. Az tudományosan bizonyított, hogy már az állatok simogatása is csökkenti a stresszt.

Fotó: Marie Claire-Archívum

Marie Claire 2023/3-as lapszámában elolvashatod a cikk folytatását.