Ezt jelenti, ha téged is harapdál a macskád!

2022. november 03.
Gyengéden simogatod a macskádat, majd a cica dorombolás helyett harapdálni kezd? Az úgynevezett szeretetharapások során nem a másik megsebzése a cél, hanem valami egészen más. 

A szakembereket régóta foglalkoztatja, mi is az a szeretetharapás, egyáltalán, miért viselkednek így a macskák, és hogyan reagálhatnak megfelelően a gazdik, ha a bundás családtag úgy érzi, harapnia kell. „A gazdik harapása simogatás közben a macskák egyik leggyakoribb viselkedési problémája” – mondja dr. Kelly Ballantyne, a Chicagói Illinoisi Egyetem Állatorvosi Főiskolájának okleveles állatorvos-viselkedési szakértője.

A simogatásból származó harapdálás minden más harapástól különbözik. Például a szeretetharapás általában nem hagy nyomot a bőrön. „Nyalással kezdődik, majd az ápoló-tisztítgató viselkedésmód egyre vadabb lesz, végül kis fogak mélyednek a bőrünkbe” – magyarázza dr. Wailani Sung, a San Francisco SPCA állatorvosa.

„Egy másik nyom, ami arra utal, hogy a macska szeretetteljes harapdálásáról van szó és nem valós harcról, hogy az agresszió egyéb jelei, mint például a sziszegés, a morgás és a karmolás, általában hiányoznak – mondja dr. Liz Stelow, a Kaliforniai Egyetemi Állatorvosi Oktatókórház Klinikai Viselkedési Szolgálatának osztályvezetője. – A macska testbeszéde ilyenkor általában meglehetősen laza, bár kissé feszültté válhat közvetlenül a harapás előtt” – teszi hozzá.

macska-harapas

Sajnos nincs sok kutatás arról, hogy a macskák miért harapdálnak szeretetből, amit tudunk erről a viselkedésről, az leginkább spekuláción alapul. A szeretetharapás már alapvetően is téves elnevezés. „Amikor a macskák simogatáskor harapnak, az nem kifejezetten a szeretet jele, inkább azt jelzi, hogy a macska be szeretné fejezni az interakciót. Ha a simogatás annak ellenére folytatódik, hogy a macska megpróbálja jelezni, hogy már nem szeretné élvezni a gazdi közelségét, akkor a macska elmehet egészen a harapásig” – mondja dr. Ballantyne. A szeretetharapás minden bizonnyal a túlzott stimuláció eredménye lehet.

Ráadásul nem minden macska élvezi a simogatást. „Néhány macska szeretne, vagy szívesen is pihen a gazdi ölében, de lehet, hogy nem igazán élvezi, ha simogatják. Az is lehetséges, hogy azért harapdál a cica, mert a gazdija olyan helyeken simogatja, amelyeket a macska kellemetlennek talál, például a hasán vagy a farkán” – mondja dr. Ballantyne.

Dr. Ballantyne azt javasolja, hogy a simogatás tartson rövid ideig, és gyakran tartsunk benne szünetet, hogy felmérjük a macska érdeklődését. „Azt is javaslom, hogy az emberek mindig hívják magukhoz a macskájukat, ahelyett, hogy közelednének egy alvó vagy pihenő macskához. Simogatáskor javasolt azokra a területekre fókuszálni, amelyeket a macskák általában élveznek, például a fülek körüli és az áll alatti részre. A macskák hasa vagy farka közelében lévő részek simogatását kerülni kell.”

Ha egy macska megharapja a bőrt, azonnal le kell mosni sebet. Figyeljük meg mindig a macska által okozott duzzanatot, fájdalmat vagy bőrpírt. Ha ezek közül bármelyik gyanús, keressük fel a kezelőorvosunkat!

Fotó: Getty Images, Forrás: PetMD

Ezt már olvastad?