Terápiára mennél? Gondold át, mikor!

2023. február 22.
Szakértők mondták el, milyen tényezőket kell figyelembe vennünk a terápiánk ütemezésekor.

Rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk, amikor elkezdünk pszichológushoz járni – mint például a megfelelő szakember kiválasztása, a terápia típusa vagy a cikkünk fő témája, a terápia ütemezése. Lehet, hogy erre a legtöbben nem is gondolnak, de rettenetesen fontos az ideális nap, illetve napszak kiválasztása, amikor pszichológushoz járunk. Hiszen nem feltétlenül lesz jó ötlet szerdánként az ebédszünetben beszélni a gyerekkori traumáinkról. Kristen Casey klinikai pszichológus és inszomnia specialista szerint…

Az, hogy a nap melyik időpontja a legjobb a terápiára, számos tényezőtől függ, és egyénenként változik.

Tehát az biztos, hogy nincs egy általános válasz, ami mindenkinek megfelel – de megmutatjuk, milyen faktorokat kell átgondolnunk, mielőtt időpontot egyeztetünk egy pszichológussal.

Gondoljuk át a terápiánk fő témáit!

Persze azt nem jósolhatjuk meg előre, hogy miről lesz szó minden egyes alkalmon, de az általános minket érintő témákkal valószínűleg tisztában vagyunk – legyen szó életvezetési nehézségekről, karrierben való megakadásról, gyereknevelési gondokról vagy gyerekkori traumákról

„Ha olyan intenzív traumákon dolgozunk, amik minden ülés után kimerítenek, lehet, hogy nem a munkanap kellős közepe lesz az ideális napszak a terápiára.” Ha pedig nem tudjuk máshova beszuszakolni az időpontot, gondoskodjunk arról, hogy legyen időnk visszaállni a normális működésünkbe, mielőtt a következő napirendi pontra ugrunk.

Fontoljuk meg, hogy néz ki számunkra a feldolgozás!

Mind terápia előtt, mind után szükségünk lehet egy kis áthangolódási időre, azonban ez mindenkinek mást jelenthet. Gondoljuk át, hogy mi segíthet minket a felkészülésben az alkalom előtt – naplóolvasás vagy egy kis meditáció? Számoljunk rá plusz 10-20 percet! Az alkalom után pedig szintén jóleshet valami tevékenység, ami segít visszaállni a normális kerékvágásba, főleg ha megterhelő témákról beszéltünk egy órán keresztül. Alakítsunk ki egy rutint, ami a legjobban beválik nekünk – egy gyors szundi, egy kis séta, naplóírás, vagy egy csésze tea lassú elfogyasztása is tökéletes kezdés lehet.

Nagyon fontos átgondolnunk, hogy általában mikor vagyunk a legproduktívabbak – hogy inkább éjjeli baglyok vagyunk vagy szeretjük a reggeleket. Ha egy hosszú munkanap után nem egyórás beszélgetésre vágyunk leginkább, lehet, érdemesebb egy reggeli időpontot kérnünk, amikor még frissebben működik az agyunk. 

Azonban ha reggelente túlságosan a napi teendőinken pörgünk, lehet, nem is tudunk normálisan jelen lenni a pszichológusunkkal, így pedig ronthatjuk az alkalom sikerességét. Gondoljunk csak bele: ha fizetünk egy kezelésért, akkor meg akarunk győződni arról, hogy az olyan időpontban történik, amikor a teljes figyelmünket rá tudjuk irányítani, hogy teljes mértékben a gyógyulásra koncentrálhassunk.

Beszéljünk a terapeutánkkal!

Sajnos nem minden esetben tudjuk a számunkra legalkalmasabb időpontot kiválasztani, hiszen a szakemberek ideje is limitált. Azonban ha a fenti szempontokat figyelembe véve már egy tiszta elképzeléssel állunk neki a keresésnek, könnyebb lesz  megtalálni az ideális pszichológust is.

Fotó: Getty Images, Forrás: Huff Post