Európa vegafővárosa nem csak vegetáriánusoknak: Gent

2023. május 29.
Az elegáns épületeiről és romantikus kanálisairól ismert flamand város lakói jobbnál jobb (és bármikor lemásolható) programokkal bizonyítják, hogy a fenntartható életforma menő és élvezetes is lehet. A vegetáriánus étkezést például úgy tették szexivé, hogy – bűntudatkeltés vagy térítés helyett – kíváncsiságot keltettek új ízek iránt.
Gent, a vegán főváros

Mióta Belgiumban élünk, hétvégéink szerves része a Brüsszelhez közeli városok feltérképezése. Antwerpen, Namur vagy a homokdűnés tengerpart is mindig jó választás, mégis Gentbe térünk vissza leggyakrabban. A Belgiumba látogatók többség ugyan a méltán híres Bruges-re és a harangtornyára kíváncsi (ki ne emlékezne az In Bruges, magyarul Erőszakik című vígjáték fő helyszínére?), mi a vendégeinknek inkább Gent felfedezését szoktuk javasolni, ahol a turisták mellett helyiekkel, egyetemistákkal is szép számmal találkozhatunk, és ott is ugyanúgy élvezhetjük a jellegzetes flamand építészetet vagy a kanálisok romantikáját. Szépséges középkori homlokzatok előtt sétálhatunk – miközben a város ennél jobban már nem is élhetne a jelenben. A gentiek az ökotudatos életforma elkötelezett hívei, városuk az ökobarát aktivitásairól és a fenntartható gasztronómiájáról vált híressé. Gent büszkélkedhet Európa legnagyobb területű forgalomcsökkentett zónájával, a kulturális pezsgés garanciája pedig az itt élő hetvenezer fiatal, a művészeti oktatás és az évi ezer koncert, kiállítás, fesztivál. Vonzerejét fokozza, hogy könnyen elérhető: félóránként indulnak vonatok Brüsszel központi pályaudvaráról, és harmincöt perc múlva már Gentben is vagyunk – aki szeret ráérősen reggelizni, vagy egyszerűen szűkös az ideje, annak is kényelmesen belefér egy kiruccanás az egyik legnagyobb flamand városba.

Húshagyó csütörtökök

A Veggie Thursday-mozgalom tökéletes példája annak, hogy a nagy, tartós változások mindig kis lépésekkel indulnak: a vega csütörtök kampány arra biztatja a gentieket, hogy heti egy nap mondjanak le a húsételekről. Az iskolákban, az óvodákban és a többi közintézményben is csütörtökönként kizárólag húsmentes fogásokból áll a menü, de számos étteremben is csak vega ételeket rendelhetünk aznap. A történet évtizedekkel ezelőtt kezdődött: Gent az egyik első helyszíne volt az idővel világszerte megjelent vegaforradalmaknak, az addig igencsak húsimádó flamandok már negyven éve elkezdtek megbarátkozni a fenntarthatóbb táplálkozás ötletével. Mostanra mi sem természetesebb nekik a húsmentes csütörtöknél, amelynek hatására sokan alkalmilag vagy teljesen vegetáriánussá is váltak.

A lakosság mellett az éttermek is segítséget kaptak a váltáshoz, tanfolyamokon sajátíthatják el újabb és újabb vega fogások elkészítését. Ahogy népszerűsödött a húsmentes étkezés, úgy nyílt egyre több vega és vegán étterem a városban. Gent – lakosságarányosan számítva – több vegetáriánus étteremmel büszkélkedhet, mint London vagy Párizs, vagyis Európa vegafővárosában járunk. Lassan, lépésről lépésre érték el, hogy a vegetáriánus étkezés ma már kimondottan szexinek számít. A titok pedig nem más, mint hogy bűntudatkeltés vagy térítés helyett inkább felkeltették a kíváncsiságot az új ízek iránt.

Szöveg: Deme Zsófia Fotó: visit.gent.be

Olvasd el a teljes cikket Mindfulness különszámunkban, ahol szerzőnk megosztja veletek személyes kedvenceit is!

marie-claire-mindfulness-cimlap