Brighton és Hove lehet az új vegán főváros

2022. szeptember 13.
Brighton és Hove-ot először nevezték ki a vegánok fővárosának.

Ez az első alkalom, hogy a Chef’s Pencil nem az amerikai Portlandet vagy a brit Bristolt nevezte meg vegán fővárosnak. A hírek szerint a fenti két város kihívója Brighton és Hove volt, ami le is győzte a többi olyan vezető versenyzőt is, mint például Seattle, Washington vagy Berlin.

Miért Brighton és Hove?

A Plant Based News szerint ebben a városban több mint 240 vegán- és vegetáriánusbarát étterem található, köztük például népszerű növényi alapú pizzát és sushit kínáló helyek is.

Az adatok azt mutatják, hogy a több éves növekedés után a közelmúltban csökkentek a vegan szóval kapcsolatos keresések a neten, de a növényi alapú élelmiszerek értékesítése továbbra is nő. A Chef’s Pencil kutatói úgy vélik, hogy ennek oka a flexitárizmus iránti növekvő érdeklődés, amely egy olyan alkalmazkodó étrend, mely csökkenti az általános húsbevitelt, és több növényi alapú élelmiszert használ – anélkül, hogy az állati eredetű termékeket teljesen elhagyná.

„A flexitárizmus egyre népszerűbbé válik, az európai húsevők 40%-a kevesebb húst akar enni. Már nem csak a vegánok és vegetáriánusok ismerik fel, hogy minden étkezés lehetőséget jelent a fenntarthatóbb élethez” – mondta Carlotte Lucas, a Good Food Institute európai vállalati elkötelezettségért felelős menedzsere.

vegan-brighton-hove-fovaros

Melyik ország a vegánok kedvence?

A Chef’s Pencil a Google Trends adataira támaszkodik a vegán trendek meghatározásához világszerte, és a keresések Brighton és Hove-ban mutatták a legnagyobb érdeklődést a veganizmus iránt. Azt is megállapították, hogy az Egyesült Királyság a vegánok legnépszerűbb országa, amelyet Németország, Ausztria, Új-Zéland és Ausztrália követ. Az Egyesült Államok a tizenegyedik helyen landolt a listán.

Nem meglepő, hogy az Egyesült Királyság vezeti a listát, mivel sok étterem, még a nagyobb gyorséttermi láncok is egyre több vegán ételt kínálnak az étlapjukon. A fogyasztók az ország minden élelmiszerboltjában is találhatnak vegán opciókat.

„A választék mennyisége manapság ínycsiklandó – mondta Derek Sarno, az Egyesült Királyság legnagyobb áruházláncának, a Tesco a növényi alapú élelmiszerekkel foglalkozó innovációért felelős vezetője. –  Ma már a szupermarketekben szinte minden kategória rendelkezik növényi alapú opciókkal, ami minden eddiginél egyszerűbbé teszi azok dolgát, akik a hét húsmentesebb napjait fontolgatják vagy arra váltanak.”

Forrás: ecowatch.com Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?