Villa Mabrouka: felejthetetlen úti cél

2023. október 20.
A buja kertből kilátás a csillogó Atlanti-óceánra, az épületekből a narancsfákra és a színes medencékre. A marokkói villa egykor Yves Saint Laurent nyári menedéke volt, ma Jasper Conran brit dizájner jóvoltából butikhotel. Bár a kert, a táj, a tenger szépségével nehéz versenyre kelni, a hely korábbi és új tulajdonosa is felülmúlhatatlan enteriőröket alkotott.
Villa Mabrouka

Áldott és szerencsés. Ezt jelenti a marokkói kikötőváros, Tanger felett, egy zöld oázisban megbújó Villa Mabrouka neve. A festői hely története is imponáló: sokáig Yves Saint Laurent nyaralója volt, lenyűgöző tereibe és a kertbe azután Jasper Conran brit dizájner lehelt új életet, és pár hónappal ezelőtt a villa butikhotelként nyílt meg a vendégek előtt. Az 1940-es évekből származó, modern és tradicionális észak-afrikai jegyeket is mutató épületegyüttesből könnyű sétával elérhető Tanger fellegvára, óvárosa. A madárdalos, a különböző évszakokban más-más árnyalatba öltöző kert fái között kitekintve ott csillog az óceán vize. Egy tucat lakosztály közül választhatunk, a figyelmes szerviz mellett a szobákhoz alapszolgáltatásként jár a csend, a nyugalom. Az új tulajdonos azt az érzést szeretné átadni a vendégeinek, amelyet ő maga tapasztalt első ittjártakor: „Ahogy belépsz a kertbe a nehéz, faragott fakapun, úgy érzed, a paradicsomba érkeztél.”

Conran úgy alakította hotellé az egykori divatlegendák, Yves Saint Laurent és férje, menedzsere, Pierre Bergé házát, hogy a lehető legtöbb megmaradjon az egykori hangulatból. A korábbi berendezés számos elemét megőrizték, de „szerettem volna kiegészíteni a saját tapasztalataimmal is – mondja az új tulajdonos. – Mindig is csodáltam Saint Laurent és Bergé állhatatos munkáját, hogy felhívják a figyelmet Marokkóra, ösztönözzék a helyieket a kultúrájuk megmutatására. A tervek kidolgozása közben tudatosult bennem, hogy helytörténeti jelentőségű komplexum került a kezembe, a megőrzés, az állagmegóvás épp oly fontos volt, mint a felújítás: a központi épület az eredeti formáját őrzi, az eredeti, pepita márványpadlót, a színezett gerendákat, és a szobák alaprajzán sem változtattunk. Támogatta a terveimet Tanger régió vezetője, valamint Madison Cox is, aki évtizedekkel korábban a kertet megtervezte.”

A megőrizve felújító új tulaj

Jasper Conran a New York-i Parsons School of Design hallgatója volt, saját divatmárkáját az 1970-es évektől építette fel. A londoni divathéten női és férfikollekciót is bemutat, sokat dolgozik színházi és előadóművészeknek, emellett illatok, kiegészítők, lakberendezési cikkek is megjelennek a neve alatt. Ahogy a Saint Laurent–Bergé házaspárnak sem a tangeri volt az egyetlen marokkói ingatlana (gondoljunk csak a világhírű, marrákesi Majorelle-kertre), Conrannek sem a Villa Mabrouka az egyetlen marokkói szállodája. 2016-ban nyitotta az elsőt, a L’Hôtel Marrakecht egy 19. századi udvarház átalakítása után. 

Összeállította: Mario Cossu, Lukács Zsolt Fotó: Andrew Montgomery, villamabrouka.com, Instagram: @villamabrouka

A teljes cikket keresd a friss Marie Claire-ben!