„Yves Saint Laurent műtermében jártam”

2018. március 16.
Néhány hónappal ezelőtt, megnyitotta kapuit a párizsi Yves Saint Laurent Múzeum, abban a belvárosi épületben, ahol a divattervező közel 30 éven át alkotott. A művész teljes öröksége mintegy 5 000 ruhakölteményből és 15 000 kiegészítőből áll, melynek jelentős részét lenyűgöző ékszerek teszik ki. A napokban ellátogattam az ikonikus épületbe, hogy élőben is megcsodálhassam ezeket az alkotásokat.

Yves Saint Laurent zseniális divattervező, újító elképzeléseivel, könnyed vonalaival és felszabadult stílusával, megreformálta a női öltözködést és megjelenést. Tehetsége már korán megmutatkozott: 17 évesen került Christian Dior-hoz, aki néhány év elteltével művészeti igazgatóvá nevezte ki. Később Pierre Bergé-vel karöltve Yves Saint Laurent megalapította saját divatházát. 1974-ben tette meg székhelyének azt a párizsi épületet, amelyben jelenleg a múzeum működik.

© Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, Paris © Luc Castel

Két évig zajlottak a felújítási munkálatok, annak érdekében, hogy mindent eredeti állapotában mutathassanak be a nagyközönségnek. Itt alkotta legjelentősebb darabjait a divatdiktátor. A kapcsolódó feladatokban néhány társa segítette, majd a varróműhelyben dolgozó közel 200 ember váltotta valóra a megálmodott darabokat. Az új kollekciók bemutatása után, az épület földszinti szalonjaiban, az ügyfelek privát módon tárgyalhattak az értékesítőkkel, a megrendelni kívánt kreációkról. Jelenleg Yves Saint Laurent legendás stúdiója, ahol az ötletek és a tervek születtek, szintén nyitva áll a látogatók előtt.

© Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, Paris © Luc Castel

© Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, Paris © Luc Castel

A divattervező után fennmaradt örökséget a Pierre Bergé-Yves Saint Laurent Alapítvány kezeli. A szervezet célja, hogy megőrizze és karbantartsa a művész munkáit, kiállításokat szervezzen, illetve kulturális és oktatási tevékenységeket támogasson. A párizsi mellett, létrehoztak egy másik múzeumot is Marrákesben, Marokkóban, azon a helyen, amely annyira közel állt Yves Saint Laurent-hoz. Az ország és a marokkói kultúra magával ragadta a tervezőt, és gyakran inspirálta munkája során.

A közel 450 négyzetméteres, párizsi múzeumban folyamatosan frissítik, megújítják az állandó tárlatot, de időszakos tematikus kiállításokat is szerveznek. Körülbelül 50 lenyűgöző ruhadarabot állítanak ki folyamatosan, emellett különböző divatkiegészítőket is láthatunk: ékszereket, öveket, táskákat, kalapokat, kesztyűket és cipőket. Eredeti vázlatok, tervek, rajzok szintén megtekinthetőek, fotókkal és videókkal kiegészülve. Az Alapítvány együttműködik más intézményekkel és a szakmával annak érdekében, hogy a divattervezés világát és Yves Saint Laurent munkásságát megismertesse az érdeklődőkkel. Különböző rendezvényeket, konferenciákat és szakmai vitákat szerveznek a múzeumban ebből a célból.

© Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, Paris © Luc Castel

Saját divatháza létrehozása után, Yves Saint Laurent úgy döntött, hogy kezdettől rendszeresen archiválja munkáit. Ennek köszönhető, hogy ma ilyen jelentős mennyiségű kiállítási tárgyat láthatunk a múzeumban. Ez a gazdag örökség bepillantást enged az Yves Saint Laurent ruhák megszületésének folyamatába és további sorsukba. Emellett felhívja a figyelmet az alkotófolyamat lépéseinek összetettségére, és történelmi kontextusba helyezi az öltözködést.

© Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, Paris © Luc Castel

Yves Saint Laurent nem csak ruhákkal foglalkozott, nagy hangsúlyt fektetett a különböző kiegészítőkre is. Lelkesedett az ékszerekért: fülbevalókat, gyűrűket, nyakláncokat, brossokat, karkötőket és övdíszeket tervezett. Ezek az alkotások mind lényeges elemei voltak, annak az összhatásnak, amit a divatdiktátor megálmodott a nők számára. Az ékszerek különleges darabok, melyek hűen tükrözik, tervezőjük egyedi stílusát. A kiállításokon ezek közül számos kreáció és azok vázlatai is megtekinthetőek.

© Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, Paris © Luc Castel

© Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, Paris © Luc Castel

Jewellery Page

Még többi cikket az ékszerekről ITT találsz!