2024 legizgalmasabb munkahelyi trendjei

2024. május 22.
A trendek folyamatosan jönnek-mennek – és ez igaz a munka világára is. Lássuk, melyek a legújabb jelenségek és jól csengő kifejezések, amelyek leginkább meghatározzák, hogyan is dolgozunk 2024-ben.

Lusta lányok munkája

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy egy viszonylag nyugis munkahelyen sok pénzt keres, amely mellett elég ideje is jut magára? A „lazy girl jobs”, azaz a lusta lányok munkája pontosan ilyen rugalmas, jól fizető, otthonról is végezhető állásokat jelöl, ahol nem csupán álom az elegendő szabadidő. A #lazygirljob hashtag 2023-ban kezdett elterjedni, és ma már több mint 32,6 millió megtekintésnél jár a TikTokon. Megalkotója az Anti Work Girlboss néven ismert Z generációs karriertanácsadó, Gabrielle Judge, aki ezzel a provokatív kifejezéssel szerette volna felhívni a figyelmet a mérgező munkahelyi elvárásokra és a pihenés démonizálására. Pedig azok, akik ilyen típusú munkát keresnek, valójában nem lusták, hanem egyszerűen csak azt szeretnék, hogy elég idejük és energiájuk maradjon az élet többi területére, amelyet értékesebbnek tartanak, mint a munkájukat. Tipikus lazy girl job a virtuális asszisztens, a közösségimédia-menedzser, az online óraadó és a grafikus.

QuitTok

A QuitTok, más néven loud quitting, azaz hangos felmondás szintén az utóbbi időben jött igazán divatba, és eddig több mint 2500 videót és 82 millió megtekintést eredményezett a közösségi oldalakon. A nevéből is kitalálható módon azt a jelenséget írja le, amikor a dolgozók rögzítik a felmondásuk pillanatát, és megosztják azt TikTokon. Ugyan sokan élvezik ezeket a tartalmakat, a HR-szakemberek óva intenek attól, hogy ihletet merítsünk belőlük, és kamerák előtt borítsuk a főnökre az asztalt (bár azt inkább kamera nélkül se tegyük). Ugyanis a digitális lábnyomunk még évek múlva is megtalálható az interneten, és  hatással lehet a jövőbeli foglalkoztatásunkra.

Quiet ambition

A magyarul csendes ambíciónak fordítható új kifejezés azt takarja, hogy az emberek már nem hajtják szét magukat kizárólag a cég nyereségének érdekében, hanem inkább olyan tényezők felé fordulnak, amelyek hozzájárulnak a boldogságukhoz és a jó közérzetükhöz. Míg korábban a sikert gyakran a karrierünk fejlődésével és a ranglétrán való feljebb jutásunkkal azonosítottuk, most már a személyes álmaink és életcéljaink megvalósítása áll a középpontban. Ennek az új értelmezésnek a lényege az, hogy olyan karriert építsünk, amely összhangban van az életünkkel, és ne hajszoljunk olyan célokat, amelyek külső elvárásoknak felelnek meg. A csendes ambíció azt is jelzi, hogy a munkavállalók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a mentális egészségükre és a munka-magánélet egyensúlyára. Ez az új trend rávilágít arra, hogy a sikert ne csak a névjegykártyánkon szereplő titulusunkban mérjük. A munkánk nem egyenlő velünk – és semmiképpen sem a boldogságunk (egyetlen) forrása.

Bare minimum mondays

A hétfői teljesítménykényszer csökkentésére indult nemrég ez a trend, hogy enyhítse az új munkahét kezdete miatt érzett szorongást. A „legfeljebb a kisujjamat mozdítom meg hétfő” vagy más néven a „nem hétfő hétfő” arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy a hét első napján épphogy csak annyit dolgozzanak, amennyit feltétlenül szükséges. Tehát csak azokon a megbeszéléseken vegyünk részt, amelyeken feltétlenül muszáj, ne ellenőrizzük folyamatosan az e-mailjeinket, és a reggelt indítsuk valamilyen kényeztető rituáléval. Ez mind segít abban, hogy kevésbé szorongjunk a hétvégén, tudjunk lazítani, és ne öntsön el vasárnap a sunday bluesnak is nevezett jelenség a másnapi munkára gondolva. Felmérések szerint – talán nem meglepő módon – egyre népszerűbb ez a trend: a B2B Reviews üzleti tanácsadó cég adatai alapján minden negyedik munkavállaló csak a legszükségesebbet teszi meg hétfőnként.

Fotó: Getty Images

A teljes cikket megtalálod a Marie Claire 2024/3-as lapszámában!