Ha igennel felelsz ezekre a kérdésekre, ideje felmondanod a munkahelyeden

2023. november 06.
Ha a munkahelyi környezeted mérgező, vagy kihat a mentális egészségedre, akkor valószínűleg ideje lenne váltanod.
Ha igenne felelsz ezekre a kérdésekre, ideje felmondanod a munkahelyeden

Minden munkának megvannak a maga előnyei és hátrányai, ám ha úgy érzed, hogy ezek a a hátrányok messze meghaladják az előnyöket, ha a munkád miatt egyre rosszabbul érzed magad, lehet, ideje valami újat kezdeni az életeddel.  

Hiányzik a munka és a magánélet egyensúlya?

A mentális egészséged érdekében fontos, hogy a munkádat és a magénéletedet megfelelően szét tudd választani. Ha ugyanis a munkáddal járó feladatok állandóan beszivárognak a személyes életedbe, az növelheti a stresszt és alááshatja boldogságodat. Ha úgy érzed, nincs más választásod, mint hogy munkaidőn kívül is a céges e-mailjeidet ellenőrizgesd, valószínűleg a munkád túlságosan rátelepedett az életedre. 

Megbízhatatlannak tartod a főnöködet?

Számos oka lehet annak, hogy úgy érzed, nem bízhatsz a főnököködben – például, ha folyton a füled hallatára panaszkodik más kollégákra, vagy ha mindig másokat okol a saját hibáiért. Ha nem tudsz megbízni a főnöködben, akkor tényleg nincs senki, akihez segítségért fordulhatnál a munkahelyeden, amikor nagy szükséged lenne rá. Ha nem érzed jól magad a felettesed közelében, valószínűleg a munkádat is utálni fogod.

Akár munkahelyi vitában is működik a két szó a heves szóváltások lecsillapítására

Kimerült vagy, és úgy érzed kiégtél?

Időnként mindenki kicsit fáradtabbnak érzi magát a szokásosnál, ám ha ez az érzés eluralkodik az életeden, lehet, hogy itt az ideje, hogy felülvizsgáld a munkahelyi helyzetedet. Ha folyton kimerültnek érzed magad, hogy nincs energiád más dolgokra az életedben, az egy komoly red flagnek számít. A kiégés fizikailag és mentálisan is veszélyes lehet. Attól függően, hogy a kiégés melyik szakaszában vagy, úgy érezheted, hogy elvesztetted az élet minden örömét, és valószínűleg terápiára lesz szükséged a felépüléshez. 

Mérgező a munkahelyi környezeted?

A mérgező munkahelyi környezet rendkívül megterhelő lehet. (Hogy mit nevezünk mérgezőnek? Ide tartozhat például a zaklatás, bullyingolás, vagy gázlángolás.) Egy toxikus környezetben való munkavégzés hatással lehet az önbecsülésedre, aminek hatására a saját értékeidet is megkérdőjelezheted. 

Az eredményeidet nem ismerik fel, míg a hibáidat felerősítik? 

Az építő kritika egy fontos dolog, amire a fejlődéshez mindenkinek szüksége van. Az viszont egy egészen más dolog, ha minden lépésed miatt kritizálnak, miközben az eredményeidet figyelmen kívül hagyják. A nem konstruktív kritika is a toxicitás egyik jele lehet.

Forrás: Yourtango Fotó: Getty Images