Ez a 7 munka tesz a legboldogtalanabbá a Harvard tudósai szerint

2023. november 08.
A Harvard Egyetem történetének egyik leghosszabb tanulmányából kirajzolódott, melyik az a hét munkakör, ami a legboldogtalanabbá teheti az embert. Van egy közös pont ezekben a munkákban.
Munka boldogtalanság
  • A boldogság és a munka szorosan összefügg.
  • 85 éven át tartott a munka és a boldogság kapcsolatát vizsgáló kutatás a Harvard Egyetemen.
  • Melyik munkák tesznek a legboldogtalanabbá?

Valószínűleg a Harvard Egyetem tudósai nélkül is tudjuk, hogy a boldogság és a munka szorosan összefügg. Legyen szó arról, mennyire vagyunk elégedettek azzal, amit csinálunk, kiteljesedünk-e a munkánkban, pozitív érzéseket ébreszt bennünk, esetleg célokat ad az életben, vagy éppen a munka-magánélet egyensúlyról, a munkánk nagyban kihat a jóllétünkre, a boldogságunkra.

A Harvard Egyetem követéses vizsgálatában 85 éven át tanulmányozták a munka és boldogság összefüggését. A Robert Waldinger pszichiáter professzor által vezetett vizsgálatba 724 embert vontak be a világ számos pontjáról 1938 óta, hogy megválaszolják: melyik munkák és miért tesznek boldogabbá vagy éppen boldogtalanabbá

Munkák, amik boldogtalanná tesznek

Van egy közös pont azokban a munkákban, amik boldogtalanná tesznek, és ez nem a fizetés, hanem a magány. A tanulmány szerint azok a munkakörök, amikben kevesebb az emberi kapcsolódás, kommunikáció másokkal, hiányzik a támogató kollegiális háló, sokkal inkább boldogtalanná tesznek.

Bár nem vagyunk egyformák, de a távmunka általában boldogtalanná teszi az embert

Bár nem vagyunk egyformák, de a távmunka általában boldogtalanná teszi az embert

Persze minden ember más, így ami egyik embert boldogtalanná teszi, a másikat kevésbé. De általánosságban elmondható, hogy nem önmagában az egyedüllét, hanem a másoktól való elzártság, izoláció az, ami leginkább kihat a lelki jóllétünkre. Így a tanulmány szerint az alábbi munkakörök tesznek a legboldogtalanabbá:

  • Futárkodás, szállítmányozás
  • Online kereskedés, ahol minden olyan gyorsan történik, hogy az alkalmazottak, akik ugyanabban a raktárban dolgoznak, alig beszélnek egymással
  • Ügyfélszolgálat, például call centerben végzett munka
  • Távmunka, ahol az egyetlen társaságunk a számítógép
  • Éjszakai biztonsági őr
  • Kamionsofőr, országok közötti futárkodás
  • Éjszakai műszakban végzett munka, ami miatt nappal nem tudunk még a hozzátartozókkal sem megfelelően kapcsolatot tartani

„A személyes kapcsolat teremti meg azt az érzelmi és mentális stimulációt, ami automatikusan javítja a közérzetet. Ezzel szemben az izoláció rombolja a mentális jóllétünket” – magyarázta Dr. Waldinger. Arról nem is beszélve, hogy a másoktól való elszakadás érzése az egészségünkre is veszélyt jelent.

Egészségre káros a munka miatti boldogtalanság

Nagyon fontos, hogy munka közben is legyen alkalom a társas érintkezésre. Ez csökkenti a stresszt és a magány, boldogtalanság érzését. Ez a produktivitásunkra is jó hatással van, így a mások társaságában töltött, tartalmas pihenőidő a munkahelyi vezetőknek is érdeke lenne.

Ugyanakkor munkaeresésnél is figyelembe vehetjük, hogy a munkahelyi, munkatársi kapcsolatok milyen nagy hatással vannak a boldogságunkra. „A pozitív munkahelyi kapcsolatok egészségesebbé teszik a dolgozókat, kevesebbet betegek például, ami összefügg az alacsonyabb stressz-szinttel” – tette hozzá a kutatás vezetője.

Forrás: Marie Claire Spain, fotó: Unsplash