Podcast: Bovaryné főz és eszik

2020. április 30.
Az április általában a francia gasztronómia hónapja, ilyenkor szokott lenni a Gout de France elnevezésű esemény, amikor 5 kontinens több száz szakácsa és pár ezer étterme különleges francia menüsort kínál, egy bizonyos napon. A koronavírus azonban idén ezt a programsorozatot is elmosta.

Emlékeztek Emma Bovaryra? Gustave Flaubert hősnőjére? Aki boldogtalan, vagy annak hitt élete miatt megmérgezte magát? Nos, megpróbálunk neki elképzelni egy másik világot. Egy olyan életet, amelyben otthagyhatta a poros francia kisvárost, és elutazhatott. Mondjuk, egyenesen ide hozzánk. Ma milyen zenét hallgatna, mit enne, mit olvasna, mit nézne meg a színházban vagy az operában, miről beszélgetne, hogyan csinosítaná magát egy francia nő Budapesten? Szederkényi Olga kulturális hangjáték-sorozata a következő részéhez érkezett.

Viszont az evés, a főzés, és annak megszervezése aktuálisabb, mint valaha, hiszen hosszú hetek óta ülünk karanténban. Családanyáknak és családapáknak, nőknek, férfiaknak, időseknek és fiataloknak kell naponta gondoskodni a betevő falatról. Ilyenkor mindenki más szakácskönyvből inspirálódik. Bovaryné már korábban felfigyelt arra, hogy megjelent Váncsa István Lakoma-sorozatának új kötete, amely a francia konyháról szól.

A Madame utasítására Szederkényi Olga találkozott a szerzővel, még március elején, a koronavírus-járvány előtt. Így karanténban különösen érdekes a francia konyháról szóló beszélgetésük azon része, amikor Váncsa István hangsúlyozza, hogy a jövőben valószínűleg egyre nagyobb szerep jut majd a helyi és az évszaknak megfelelő alapanyagoknak a konyhában, és a mindennapokban nem a távoli, egzotikus ennivalók lesznek a megszokottak. A podcast másik interjúja már telefonon készült Harmath Csabával, aki a Bocuse d’Or Akadémia tagjaként egészségügyi dolgozóknak főz, séftársaival közösen. Bovaryné külön kérésére Olga Csabával arról is beszélgetett, hogy milyen hagyományai vannak a jótékonysági főzésnek Franciaországban. Hallgassátok meg, és bon appétit!

Hallgassátok meg!

ELÉRHETŐ MÉG iTunes-on, Spotify-on és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!