Bovaryné az öreg muskétással szilveszterezik

2020. december 31.
2020-ban sok minden elmaradt, így a Dumas-emlékév is. Idei utolsó podcastunkban éppen ezért Szabó Dávid, az ELTE Francia Tanszékének docense kérdezi Szederkényi Olgát, Dumas a Nagy Konyhaszótár című irodalmi szakácskönyvének fordítóját és szerkesztőjét.

Emlékeztek Emma Bovaryra? Gustave Flaubert hősnőjére? Aki boldogtalan, vagy annak hitt élete miatt megmérgezte magát? Nos, megpróbálunk neki elképzelni egy másik világot. Egy olyan életet, amelyben otthagyhatta a poros francia kisvárost, és elutazhatott. Mondjuk, egyenesen ide hozzánk. Ma milyen zenét hallgatna, mit enne, mit olvasna, mit nézne meg a színházban vagy az operában, miről beszélgetne, hogyan csinosítaná magát egy francia nő Budapesten? Szederkényi Olga kulturális hangjátéksorozata a következő részéhez érkezett.

Bovaryné az öreg muskétással szilveszterezik. Nem véletlenül. 2020-ban sok minden elmaradt, így a Dumas-emlékév is. D’Artagnan szülőatyja ugyanis kereken 150 éve halt meg, terveztek is neki méltó ünnepségsorozatot Párizson innen és túl. De a koronavírus miatt a megemlékezések nagy része köddé vált. A madame azonban megmakacsolta magát, és közölte, hogy szeretné jobban, vagy legalábbis egy új oldaláról megismerni az öreg Alexandre Dumas-t.

Azt tudni kell a nagy francia regényíróról, hogy élete főművének nem a három testőr és a négy muskétás kalandjait elbeszélő regényeit, de még csak nem is a Monte Cristo grófját tartotta, hanem irodalmi szakácskönyvét, a Nagy Konyhaszótárat.

Idei utolsó podcastunkban azt is megtudhatjátok, hogy milyen az, amikor akasztják a hóhért. Most ugyanis Szabó Dávid, az ELTE Francia Tanszékének docense kérdezi Szederkényi Olgát, a Konyhaszótár fordítóját és szerkesztőjét, kulturális podcastunk alkotóját. Halhattok részletet is Dumas irodalmi szakácskönyvéből, sőt egy királyi hagymalevesreceptet is megosztunk veletek. Milyen ez a szakácskönyv? Miért irodalmi? Az öreg Dumas milyen ételekkel bűvölte el vendégeit – többek között Liszt Ferenc zeneszerzőt, Bulyovszkyné Szilágyi Lilla színésznőt és George Sand írónőt? A podcast végén pedig a madame szokás szerint elmereng, és egy idézettel búcsúzik tőlünk.

Fotó: AFP/Lemage és Szabó Dávid

Hallgassátok meg Szederkényi Olga kulturális podcastját!

Januárban jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!