Podcast: Bovaryné nem hízik

2021. április 29.
Bovaryné nem hízik. Szederkényi Olga kulturális podcastjában ezúttal Saly Noémi kultúrtörténésszel és Csáki Judittal beszélget, aki Mireille Guiliano A francia nők nem híznak című könyvét fordította. 

Bovaryné tényleg nem hízik. Hogyan lehet az, hogy a francia nők vajas croissant-t reggeliznek, az ebéd utáni kávéhoz csokoládét esznek, a vacsorájuk háromfogásos, még egy pohár pezsgőt is elkortyolnak hozzá, és mégis kacsúak?

bovaryne-aprilis-nyitoA módszer nem titkos, egyszerűen le lehet utánozni. Főleg, ha alaposan elolvassuk Mireille Giuliano könyvét, amelynek címe nemes egyszerűséggel: A francia nők nem híznak. A fordítóval, Csáki Judittal arról beszélgettünk, hogy miért lehet a francia típusú életmód ilyen sikeres? Miért jó piacozni? Miért jó sétálni? Miért nem kell edzőterembe menni? Hogyan kell öt érzékszervvel enni, és miért jó a grillezett ananász? Igaz-e a mondás, miszerint „mondd meg, mit eszel, és megmondom ki vagy”?

Arról pedig Saly Noémi kultúrtörténészt faggattuk, hogy miért jó az ételekről és italokról beszélgetni? Mit jelent az, hogy „csak az okos ember tud enni”? Mit tanulhatunk a franciáktól a gasztronómiában? Lehet-e egy pesti kávéház párizsias? Melyek azok az apró kulináris örömök, amelyeket minden nap ki kell élveznünk? Boldogok leszünk-e a jó konyhától? És karcsúak? Utóbbi kérdés különösen aktuális, hiszen szakértők szerint az elhízás és túlsúly a koronavírus szövődményeit fokozhatja. A podcast végén a Madame szokás szerint elmereng, és egy idézettel búcsúzik tőletek.

Hallgassátok meg Szederkényi Olga kulturális hangjátékát!

 

Májusban jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!

Ezt is hallgasd meg!