Podcast: Bovaryné szíve a francia színházfoglalókért dobog

2021. március 25.
Bovaryné szíve a francia színházfoglalókért dobog. Jelen állás szerint ugyanis 75 színházat és operát foglaltak el főleg fiatal színészek Franciaországban. Szederkényi Olga kulturális podcastjában Varga Veronika, Franciaországban élő színésznővel és Lévai Katalin pszichológussal és trénerrel beszélgetett.

Bovaryné szíve a francia színházfoglalókért dobog. Jelen állás szerint ugyanis 75 színházat és operát foglaltak el főleg fiatal színészek Franciaországban. Akciójuk üzenete egyszerű: nem bírják tovább a bezártságot.

Milyen egy színész és egy színház élete előadások nélkül? Miért van szükségük jövőképre? És milyen a franciák élete mozi nélkül? Mit tehet egy előadóművész a koronavírus idején? Hogyan teheti magát és az életét hasznossá? Létezik-e online színház a franciáknál? Erről beszélgettünk Varga Veronika Párizsban élő színésznővel, aki azt is elmesélte, hogy az elmúlt egy évben forgatókönyveket kezdett írni és online tanult angolul játszani, előadni.

marc-bovaryne-podcast

Madame Bovary arra is kíváncsi volt, hogy lelkileg mi az oka annak, hogy a francia színészek színházfoglalásba kezdtek? Mi a fontosabb: a munka vagy a kenyér? Lévai Katalin pszichológussal, trénerrel arra a kérdésre is kerestük a választ, hogy vajon szeretjük a streaminget vagy sem? Hogyan hat ránk, ha a nappaliban, a kanapén ülve kell színházba vagy moziba járnunk? És hogyan viselik ezt a színészek? És milyen szakmák képviselőinek kellett lemondaniuk a közösségi élményről, és megbarátkozniuk az online térrel? Vajon a közösségi élmény jótékony hatással van-e az egészségünkre? És milyen darabot nézne meg először Bovaryné, ha kinyitnak a színházak?

Majd a podcast végén a Madame szokás szerint elmereng, és egy idézettel búcsúzik, ezúttal Csehovtól: „Ha egy színdarabban az első felvonásban egy puska lóg a falon, akkor az a harmadikban el kell, hogy süljön.”

Fotó: Szilágyi Stefi

Hallgassátok meg Szederkényi Olga kulturális hangjátékát!

Áprilisban jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!

Ezt is hallgasd meg!