Podcast: Bovaryné a női építészekre kíváncsi

2022. január 27.
Miután a Madame megtudta, hogy a szépség szigetének is nevezett Korzikán, az ajacciói Citadellát egy női építész, Amélia Tavela tervezi újra, érdekelni kezdte, hogy Magyarországon mennyire vannak előtérben a nők az építészetben. Szederkényi Olga legújabb podcastjéban a 12 éve működő építésziroda, a Nanavízió alapítóival, Pajer Nórával és Soltész Noémivel beszélgetett.

A nyomozás előtt Bovaryné még azt is kiderítette, hogy a 2024-es Párizsi Nyári Olimpiai Játékok egyik fő építész-koordinátora ugyancsak nő, a belga származású Anne-Mie Depuydt.

Szóval elmentünk a Nanavízióba. Ez nem holmi szitokszó, hanem egy 12 éve működő építésziroda neve. A nana pedig történetesen csajt jelent franciául. A Nanavízió alapítói Pajer Nóra és Soltész Noémi építészek. Csapatukban összesen 11 nő és egy férfi dolgozik együtt. Milyen a közös munka náluk? Hogyan segítenek egymásnak? Hogyan tudtak fennállásuk óta családot alapítani és 2-2 gyereket szülni? Mik a céljaik? A terválmaik?

Soltész Noémi és Pajer Nóra

Építészek, kollégák, feleségek, anyák, nők. Fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást. Szeretnék, ha a nők láthatóbban lennének jelen a szakmájukban. Még arra is jut idejük, hogy megünnepeljék 12 éves közös munkájukat. Sőt, még arra is futja az energiájukból, hogy ez alkalomból naptárat adjanak ki, Női Kvóta címmel. Minden hónapra összeválogattak egy-egy fotót a kollégáikról, amelyekhez egy-egy idézetet szerkesztettek. Olyan falramászást generáló kérdéseket vagy kijelentéseket, amelyeket az elmúlt években kaptak, nem felejtenek el soha és ma már jót derülnek rajtuk. Mint például: Míg dolgozol, ki van a gyerekkel? De majd ők elmesélik.

A fotókat a Női Kvóta című naptárhoz a Capa-nagydíjas Szombat Éva fotográfus készítette, a képekből pedig kiállítás nyílt, amelyet január 31-ig lehet megnézni a Három Holló kávéházban.

A podcast végén pedig Bovaryné szokás szerint elmereng, és egy idézettel búcsúzik tőlünk. Zaha Hadid, a legendás építész mondta: „Nemcsak magadban kell igazán hinned, hanem abban is, hogy a világ tényleg megérdemli az áldozataidat.”

Hallgassátok meg Szederkényi Olga kulturális hangjátékát! 

Fotó: Szombat Éva, Szilágyi Stefi

Februárban jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!

Ezt is hallgasd meg!

 


Kapcsolódó